data als kans

— dinsdag 14 januari 2020, 15:14 | 0 reacties, praat mee

RTV Noord na Facebook-actie ‘Tou Eem’: “Wij worden hier op de redactie zo blij van”

© RTV Noord

De Facebook-actie van RTV Noord afgelopen maandag heeft volgens Stephanie Nijssen, Community Manager & Social Media Redacteur bij de regionale omroep, nu al resultaat. Laatste wijziging: 16 januari 2020, 09:27

De omroep wilde met de actie, waarbij onder andere grensoverschrijdende reacties werden voorgelezen op de Grote Markt in Groningen, er voor zorgen dat hun Facebookpagina weer veiliger werd. Redacteuren waren soms urenlang zoet met het verwijderen van reacties die niet door de beugel kunnen en vonden dat het anders moest. 

“Mensen beginnen vandaag meteen met anderen aanspreken op grensoverschrijdend gedrag. Onze hashtag #TouEem (Toe even, doe ff normaal, red.) wordt daarbij ook meerdere keren gebruikt”, aldus Nijssen. “Wij worden hier op de redactie zo blij van. Dat geeft ons echt energie om deze extra tijdsinvestering met beide handen aan te pakken. Bovendien zijn we positief verrast over de inhoud van de discussies vandaag.”

Door de gesprekken met de achterban in Groningen is volgens Nijssen ook echt duidelijk geworden dat er een groep mensen was die niet meer durfde te reageren op de Facebookpagina van de regionale omroep. De actie heeft dat veranderd. “Verschillende Facebookgebruikers geven aan dat ze zich gesteund voelen en opnieuw willen deelnemen aan nieuws discussies van RTV Noord.”

Er waren echter ook zorgen, zo bleek tijdens de gesprekken. Want waar trek je de grens? Wie beslist? Is dit geen censuur? Nijssen: “Tijdens de discussie ‘s avonds, en eigenlijk tijdens het hele project, is ons gebleken dat veel mensen het aangeven en bewaken van grenzen als censuur ervaren. We blijven dus uitleggen dat het prima is om van mening te verschillen, maar dat de wettelijke regels en fatsoensnormen nog steeds gelden”. Volgens Jan Brouwer (hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen), die door de redactie was uitgenodigd, zouden een aantal van de reacties op de Facebookpagina zelfs strafrechtelijk over de schreef gaan. In geval van aangifte zouden de personen die deze reacties geplaatst hebben dus vervolgd kunnen worden.

Bekijk meer van

Tou Eem RTV Noord Facebook

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.