— woensdag 31 juli 2019, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Hand in hand: lezersreacties en tech

Illustratie: Paul Ryding

Na jaren waarin de reactiemogelijkheid in het verdomhoekje zat, is het nu weer tijdje bon ton om bezoekers online op artikelen te laten reageren. Media zijn er inmiddels achter dat hun publiek waardevolle toevoegingen kan hebben.

Luisteren naar je publiek zou een kerntaak van iedere journalist moeten zijn. Maar die reacties, die moet je wel kunnen bijbenen. Omdat opmerkingen handmatig modereren al snel onbetaalbaar wordt, richten media hun pijlen op technische oplossingen.

Zo zet NUjij software in van The Coral Project dat het mogelijk maakt lijsten met verboden woorden samen te stellen. Een andere tool, de plugin van Make Media Great Again, laat bezoekers fouten in artikelen aanwijzen om zo de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.

Ook de Nederlandse start-up nwzer stort zich inmiddels op lezersreacties. De dienst begon als platform waarop publiek op een Wikipedia-achtige manier journalistieke verhalen kon aanvullen. Maar inmiddels werkt nwzer aan een plugin die lezers laat reageren én hen verbetersuggesties laat indienen.

De dienst wil daarvoor kunstmatige intelligentie inzetten, vertelde business developer Karel Němeček me vorige week. De software analyseert het gedrag van gebruikers, maar ook de tekst in artikelen en reacties. En vergelijkt die met elkaar. “Het systeem kan zo zien of een reactie bijvoorbeeld racistisch bedoeld is of niet”, aldus Němeček. “Gebruikt een lezer woorden van de zwarte lijst, dan wordt zijn reactie tegengehouden. Maar als blijkt dat hij alleen een stuk uit het artikel citeert waar die verboden woorden in staan, dan komt zijn reactie alsnog online.”

Als dat echt zo goed werkt als nwzer zegt, kan dat redacties in potentie bakken met werk schelen.

Bekijk meer van

nwzer Karel Němeček

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.