banner persveilig

— vrijdag 23 oktober 2020, 09:35 | 0 reacties, praat mee

RSF: ‘In totaal bijna 300 journalisten opgepakt in Wit-Rusland’

De arrestatie van een journalist in Wit-Rusland. - © ANP / Tatyana Zenkovich

Sinds het begin van de massale anti-overheidsdemonstraties die in augustus uitbraken in Wit-Rusland, zijn er bijna 300 journalisten opgepakt in het land. Alleen al in de maand oktober zijn er 85 journalisten opgepakt. Een flink deel van hen werd gearresteerd tijdens een demonstratie die op 14 oktober plaatsvond.

Dat stelde persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders (RSF) woensdag op basis van cijfers van de Wit-Russische vereniging van journalisten. Het merendeel van de opgepakte journalisten is vrij snel na de arrestatie weer vrijgelaten. Afgelopen maandag werden nog vijf journalisten in Wit-Rusland veroordeeld tot celstraffen. RSF roept de Wit-Russische regering op de gevangenen vrij te laten.

De onrust in Wit-Rusland begon op 9 augustus van dit jaar. Zitten president Aleksandr Loekasjenko werd die dag met ruim 80 procent van de stemmen herkozen. De Europese Raad oordeelde op 14 augustus dat de verkiezingen niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen. Het Committee to Protect Journalists oordeelde eind augustus dat de persvrijheid in het land onder druk staat.

Bekijk meer van

Reporters Without Borders

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.