onderzoek covid en journalistiek

— woensdag 14 oktober 2020, 11:15 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: tientallen arrestaties onder journalisten; acht nog steeds vast

Afgelopen zondag in Minsk, Wit-Rusland. Een vrouw in gesprek met de vermomde oproerpolitie. Er werden tijdens die demonstratie ook tientallen journalisten opgepakt. | AFP

Tijdens demonstraties in Wit-Rusland zijn sinds afgelopen zondag tientallen journalisten opgepakt. Van hen zitten volgens schattingen nog acht gevangen, becijferde persvrijheidsorganisatie CPJ. Zestien journalisten worden aangeklaagd voor het deelnemen aan de protesten en/of het weigeren politiebevelen op te volgen.

Barys Haretski, secretaris van de Wit-Russische Vereniging van Journalisten (BAJ), zegt dat niet eerder zo’n grote groep journalisten is opgepakt. Journalisten die zijn gearresteerd moesten telefoons, usb-sticks en andere apparatuur inleveren. Onder de gearresteerden zaten dagbladjournalisten, online verslaggevers en correspondenten van persbureaus.

De laatste massale arrestatie dateerde van eind augustus, toen werden dertig journalisten opgepakt. In Wit-Rusland wordt sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus gedemonstreerd. Zittend president Aleksandr Loekasjenko werd toen met ruim 80 procent van de stemmen herkozen. De Europese Raad stelde 14 augustus dat de verkiezingen niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen.

Volgens cijfers van BAJ zijn sinds begin dit jaar zeker 400 journalisten opgepakt, geïntimideerd of vervolgd voor hun werk. Het betreft soms opmerkelijke pesterijen, zoals journaliste Natalia Lubneuskaja ondervond: ze werd in augustus bij het verslaan van demonstraties in haar been geschoten. Vanwege een vermeende te late melding van ziekteverzuim (Lubneuskaja verbleef 38 dagen in het ziekenhuis, red.) krijgt haar werkgever mogelijk een boete van de verzekeraar.

De officiële onderzoek naar de schietpartij loopt nog. Wie Lubneuskaja in haar been schoot is onbekend, leden van de oproerpolitie zijn vermomd en de betrokken agent heeft zich niet gemeld. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Wit-Rusland

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.