de tegel publieksprijs 2020

— woensdag 19 december 2018, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Forse stijging geweld tegen journalisten in 2018

Een herdenkingsdienst bij het Saoedisch consulaat in Turkije, voor de vermoorde journalist Jamal Kashoggi. ANP EPA / Erdem Sahin

Nooit eerder werd er zo vaak melding gemaakt van geweld tegen en moord van journalisten als in 2018. Dit jaar werden er wereldwijd 63 journalisten vermoord. Meer dan de helft van hen werd om het leven gebracht vanwege hun werk. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 15 procent. De afgelopen drie jaar daalde het aantal vermoordde journalisten juist.

Dat meldt Reporters Without Borders (RSF). Als alle mensen die in de media werken worden meegeteld komt de teller van het aantal om het leven gebrachte personen tot tachtig.

348 in de gevangenis
Volgens RSF is er ook een flinke stijging te zien van journalisten die slachtoffer zijn geworden van een geweldsdelict. Geweld wordt volgens RSF aangewakkerd door religieuze leiders, politici en mensen uit de zakenwereld die openlijk oproepen tot haat tegen journalisten.

Naast geweld tegen journalisten zijn ook het aantal ontvoerde en gearresteerde journalisten gestegen. Op het moment van schrijven zitten wereldwijd 348 journalisten in de gevangenis. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) kwam met haar eigen telling tot 251.

Gevaarlijkste land
Afghanistan is volgens RSF het gevaarlijkste land voor journalisten. In 2018 zijn daar vijftien journalisten vermoord. In Syrië en Mexico – respectievelijk nummer twee en drie op de lijst – waren dat er elf en negen. Van de gevangen gehouden journalisten zit meer dan de helft vast in China, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte of Turkije.

Bekijk meer van

Reporters Without Borders

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.