website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Forse stijging geweld tegen journalisten in 2018

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 19 december 2018, 08:28

Een herdenkingsdienst bij het Saoedisch consulaat in Turkije, voor de vermoorde journalist Jamal Kashoggi. ANP EPA / Erdem Sahin

Een herdenkingsdienst bij het Saoedisch consulaat in Turkije, voor de vermoorde journalist Jamal Kashoggi. ANP EPA / Erdem Sahin

Nieuws Nooit eerder werd er zo vaak melding gemaakt van geweld tegen en moord van journalisten als in 2018. Dit jaar werden er wereldwijd 63 journalisten vermoord. Meer dan de helft van hen werd om het leven gebracht vanwege hun werk. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 15 procent. De afgelopen drie jaar daalde het aantal vermoordde journalisten juist.

Dat meldt Reporters Without Borders (RSF). Als alle mensen die in de media werken worden meegeteld komt de teller van het aantal om het leven gebrachte personen tot tachtig.

348 in de gevangenis
Volgens RSF is er ook een flinke stijging te zien van journalisten die slachtoffer zijn geworden van een geweldsdelict. Geweld wordt volgens RSF aangewakkerd door religieuze leiders, politici en mensen uit de zakenwereld die openlijk oproepen tot haat tegen journalisten.

Naast geweld tegen journalisten zijn ook het aantal ontvoerde en gearresteerde journalisten gestegen. Op het moment van schrijven zitten wereldwijd 348 journalisten in de gevangenis. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) kwam met haar eigen telling tot 251.

Gevaarlijkste land
Afghanistan is volgens RSF het gevaarlijkste land voor journalisten. In 2018 zijn daar vijftien journalisten vermoord. In Syrië en Mexico – respectievelijk nummer twee en drie op de lijst – waren dat er elf en negen. Van de gevangen gehouden journalisten zit meer dan de helft vast in China, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte of Turkije.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.