— woensdag 19 december 2018, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Forse stijging geweld tegen journalisten in 2018

Een herdenkingsdienst bij het Saoedisch consulaat in Turkije, voor de vermoorde journalist Jamal Kashoggi. ANP EPA / Erdem Sahin

Nooit eerder werd er zo vaak melding gemaakt van geweld tegen en moord van journalisten als in 2018. Dit jaar werden er wereldwijd 63 journalisten vermoord. Meer dan de helft van hen werd om het leven gebracht vanwege hun werk. Vergeleken met vorig jaar is dat een stijging van 15 procent. De afgelopen drie jaar daalde het aantal vermoordde journalisten juist. Laatste wijziging: 19 december 2018, 12:24

Dat meldt Reporters Without Borders (RSF). Als alle mensen die in de media werken worden meegeteld komt de teller van het aantal om het leven gebrachte personen tot tachtig.

348 in de gevangenis
Volgens RSF is er ook een flinke stijging te zien van journalisten die slachtoffer zijn geworden van een geweldsdelict. Geweld wordt volgens RSF aangewakkerd door religieuze leiders, politici en mensen uit de zakenwereld die openlijk oproepen tot haat tegen journalisten.

Naast geweld tegen journalisten zijn ook het aantal ontvoerde en gearresteerde journalisten gestegen. Op het moment van schrijven zitten wereldwijd 348 journalisten in de gevangenis. Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) kwam met haar eigen telling tot 251.

Gevaarlijkste land
Afghanistan is volgens RSF het gevaarlijkste land voor journalisten. In 2018 zijn daar vijftien journalisten vermoord. In Syrië en Mexico – respectievelijk nummer twee en drie op de lijst – waren dat er elf en negen. Van de gevangen gehouden journalisten zit meer dan de helft vast in China, Iran, Saoedi-Arabië, Egypte of Turkije.

Bekijk meer van

Reporters Without Borders

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.