training eu starters

— donderdag 7 oktober 2021, 16:12 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheidsorganisaties lanceren Volkstribunaal voor de moord op journalisten

Foto's van vermoorde journalisten in Mexio - © Ronaldo Schemidt

Moorden op journalisten blijven vaak ongestraft. Free Press Unlimited heeft daarom samen met persvrijheidsorganisaties Reporters sans Frontières (RSF) en het Committee to Protect Journalists (CPJ) een volkstribunaal opgezet om de cold cases van vermoorde journalisten te onderzoeken. Laatste wijziging: 8 oktober 2021, 10:32

Het People’s Tribunal on the Murder of Journalists is opgericht om gerechtigheid te zoeken voor vermoorde journalisten over de hele wereld, als onderdeel van het initiatief ‘Een veiligere wereld voor de waarheid’.

Sinds 1992 zijn meer dan 1400 journalisten vermoord. “Omdat ze hun essentiële werk deden: de waarheid vertellen. Het Volkstribunaal voor de moord op journalisten eist gerechtigheid voor deze gruwelijke misdaden. Daarnaast creëert het een hefboom om staten te mobiliseren om straffeloosheid voor de moorden op journalisten aan te pakken”, aldus Leon Willems, directeur Free Press Unlimited.

Volgens de initiatiefnemers wordt er elke week een journalist vermoord en is het ‘s werelds veiligste misdaad. In acht van de tien gevallen gaan de moordenaars namelijk vrijuit. Het aanhoudend hoge niveau van straffeloosheid houdt een cyclus van geweld tegen journalisten in stand en vormt een bedreiging voor de persvrijheid wereldwijd, aldus de organisatie.

De openingshoorzitting is op 2 november, de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten, en vindt plaats in Den Haag. Op deze dag zullen verschillende getuigenissen afgelegd worden, onder andere door Jeroen Akkermans, correspondent van RTL Nieuws en collega van Stan Storimans, de cameraman die in 2008 omkwam door een Russische raket in Georgië. Ook de verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi komt, net als de zoon van de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia.

Er zijn vijf zittingen gepland, waarbij drie moordzaken besproken zullen worden. Het gaat om de de zaak van de Sri Lankaanse journalist Lasantha Wickrematunge, de Syrische journalist Nabil Al-Sharbaji en de Mexicaanse journalist Miguel Ángel López Velasco. In mei 2022 zal de jury tijdens een slotzitting haar voorlopige oordeel presenteren.

Lees ook:
Jeroen Akkermans wil niet gebukt door het leven gaan (27 augustus 2018)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.