— woensdag 30 oktober 2019, 12:37 | 0 reacties, praat mee

Global Impunity Index: tientallen moorden op journalisten ook dit jaar onopgelost

2019: de koplopers in het onopgelost laten van moorden op journalisten. | CPJ / Global Impunity Index

Somalië doet van alle landen ter wereld het minst om moordenaars van journalisten op te sporen en te berechten. Dat blijkt uit de recentste zogeheten Global Impunity Index van persvrijheidsorganisatie CPJ. die jaarlijks wordt samengesteld. Vijfentwintig moorden zijn daar onopgehelderd. Somalië voert de index al vijf jaar aan.

Journalisten zijn overigens niet alleen vogelvrij in landen waar actieve oorlogen woed(d)en: ook landen met corruptie, drugsgeweld en haperende rechtssystemen doen weinig aan het vervolgen van moordenaars.

Syrië, Irak, Zuid-Soedan en de Filipijnen voeren de top vijf aan vogelvrije landen aan, met nog eens 90 (!) onopgeloste moorden. Maar liefst 41 daarvan vonden plaats in de Filipijnen, waar een massaslachting van bijna tien jaar geleden nog geen enkele veroordeling heeft opgeleverd. Bij die moordaanslag, georganiseerd door de familie van een lokale politicus, vielen onder journalisten dertig doden.

Veel journalisten kwamen om door terreurgroepen als Al-Shahaab, Boko Haram of Islamitische Staat. Die gingen daarbij altijd vrijuit.  Criminele bendes zijn ook een groot risico voor journalisten, zoals in Mexico. Cartels worden daar zelden voor aangepakt. Er zijn in dat land, dat geteisterd wordt door een drugsoorlog, nog 30 moorden onopgelost. Het lukte de autoriteiten maar in één moordzaak een veroordeling te realiseren.

In Europa is de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia, die in 2017 met een autobom werd vermoord, ook niet opgelost. De moord op de Slowaakse journalist Ján Kuciak en zijn verloofde heeft vorige maand tot eerste aanklachten geleid, constateert CPJ. Meer bij CPJ: Getting Away With Murder

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.