basis naar compleet

— maandag 3 januari 2022, 11:36 | 0 reacties, praat mee

IFJ: minder journalisten vermoord in 2021; geweld wordt gerichter en verplaatst zich

IFJ

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) becijfert dat er het afgelopen jaar 45 journalisten en mediawerkers zijn gedood tijdens hun werk. In 2020 kwamen 65 journalisten om. Volgens de IFJ is de daling te danken aan het feit dat er steeds minder journalisten in oorlogsgebieden actief zijn. Laatste wijziging: 3 januari 2022, 11:38

“Tegelijk is de dreiging van misdaad- en drugsbendes verhuisd van sloppenwijken in Mexico naar Europese steden in Griekenland en Nederland”, constateert IFJ. De organisatie spreekt van een toename van gerichte aanslagen op mediawerkers in 2021.

In Europa kwamen volgens de IFJ-cijfers 6 journalisten om. In de regio Azië-Pacific kwamen 20 journalisten om, gevolgd door het Amerikaanse contintent (10), Afrika (8) en het Midden-Oosten (1).

Dat er over heel 2021 minder doden zijn te betreuren is volgens IFJ een schrale troost voor nabestaanden en journalisten in landen waar het geweld nooit afneemt, zoals Afghanistan, Mexico, India en Pakistan.

Volgens algemeen-secretaris Anthony Bellanger is daders opsporen de enige dank die we kunnen tonen voor collega’s die “de ultieme prijs” betaalden. Hij pleit voor een speciaal verdrag van de Verenigde Naties, waarbij landen worden verplicht om journalistiek gemotiveerde moorden te onderzoeken.

Moorden op journalisten blijven namelijk in veel gevallen onbestraft. In enkele gevallen worden schutters getraceerd, maar opdrachtgevers zien zelden de binnenkant van een rechtbank. Door het uitblijven van internationale actie ging daarom in november vorig jaar het Volkstribunaal voor de moord op journalisten van start, een initiatief van de Nederlandse persvrijheidorganisatie Free Press Unlimited (FPU), het Franse Reporters sans Frontières (RSF) en het Amerikaanse Committee to Protect Journalists (CPJ).

Bekijk meer van

RSF IFJ Free Press Unlimited CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.