IFJ: minder journalisten vermoord in 2021; geweld wordt gerichter en verplaatst zich

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) becijfert dat er het afgelopen jaar 45 journalisten en mediawerkers zijn gedood tijdens hun werk. In 2020 kwamen 65 journalisten om. Volgens de IFJ is de daling te danken aan het feit dat er steeds minder journalisten in oorlogsgebieden actief zijn.
“Tegelijk is de dreiging van misdaad- en drugsbendes verhuisd van sloppenwijken in Mexico naar Europese steden in Griekenland en Nederland”, constateert IFJ. De organisatie spreekt van een toename van gerichte aanslagen op mediawerkers in 2021.
In Europa kwamen volgens de IFJ-cijfers 6 journalisten om. In de regio Azië-Pacific kwamen 20 journalisten om, gevolgd door het Amerikaanse contintent (10), Afrika (8) en het Midden-Oosten (1).
Dat er over heel 2021 minder doden zijn te betreuren is volgens IFJ een schrale troost voor nabestaanden en journalisten in landen waar het geweld nooit afneemt, zoals Afghanistan, Mexico, India en Pakistan.
Volgens algemeen-secretaris Anthony Bellanger is daders opsporen de enige dank die we kunnen tonen voor collega’s die “de ultieme prijs” betaalden. Hij pleit voor een speciaal verdrag van de Verenigde Naties, waarbij landen worden verplicht om journalistiek gemotiveerde moorden te onderzoeken.
Moorden op journalisten blijven namelijk in veel gevallen onbestraft. In enkele gevallen worden schutters getraceerd, maar opdrachtgevers zien zelden de binnenkant van een rechtbank. Door het uitblijven van internationale actie ging daarom in november vorig jaar het Volkstribunaal voor de moord op journalisten van start, een initiatief van de Nederlandse persvrijheidorganisatie Free Press Unlimited (FPU), het Franse Reporters sans Frontières (RSF) en het Amerikaanse Committee to Protect Journalists (CPJ).
Praat mee