banner festival 23

— dinsdag 12 augustus 2008, 10:46 | 0 reacties, praat mee

Cameraman RTL Nieuws omgekomen in Georgië

UPDATE Bij Russische bombardementen op de Georgische stad Gori is cameraman Stan Storimans (39) van het Nederlandse televisiestation RTL Nieuws omgekomen. Correspondent Jeroen Akkermans heeft een scherf in zijn been gekregen. Hij verkeert in complete shock, zo meldt RTL. De omstandigheden waaronder het drama zich heeft afgespeeld zijn nog onduidelijk. Volgens een woordvoerster van RTL reden beide journalisten in een konvooi dat vanuit de lucht werd aangevallen. Gori werd afgelopen nacht gebombardeerd door Russische troepen die de nabijgelegen separatistische regio Zuid Ossetië hebben bezet. Daarbij is ook een mediacentrum geraakt dat op de bovenste verdieping van het radio- en televisiecentrum van Gori was ingericht. Op RTL Z wordt Stan Storimans herdacht. Collega Bart Hettema werkte vaak met Storimans en roemde zijn inzet. Hij noemde Storimans “met afstand de beste man die ooit voor RTL Nieuws gewerkt heeft”. Laatste wijziging: 12 augustus 2008, 16:54

Bert Habets, de opvolger van Fons van Westerloo, omschreef de omgekomen cameraman als een geliefd collega. Storimans werkte sinds 1995 voor het station. “Op de redactie heerst grote verslagenheid’‘, aldus Habets. Storimans, freelancer, deed veel camerawerk voor RTL Nieuws en werd wel ’ mister RTL’ genoemd. De jaarlijkse presentatie van de RTL-programma’s in Baarn is dinsdag geschrapt.

De NVJ heeft geschokt gereageerd op de dood van de cameraman. Samen met de Nederlandse Ambassade in Georgië en met het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de NVJ de ware toedracht van het dodelijk incident te achterhalen. Verder worden er met journalistenorganisatie IFJ en betrokken organisaties onderzocht welke maatregelen er kunnen worden getroffen om de in Georgië werkende journalisten optimale bescherming te kunnen bieden.

Ook de regering heeft met ontzetting kennisgenomen van de dood van Stan Storimans. “De regering betuigt de familie en RTL haar innige deelneming,” aldus een aangeslagen minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Hij heeft ook de Russische ambassadeur in Den Haag laten ontbieden om opheldering te vragen over de dood van RTL-cameraman Stan Storimans.

Jeroen Akkermans en het lichaam van Stan Storimans hebben Gori inmiddels verlaten en zijn onderwerg naar Tblisi. Op internet stromen de condoleances inmiddels binnen. Op de website www.condoleanceregister.com staan vooral steunbetuigingen aan de nabestaanden van Storimans te lezen.


Foto: RTL Nieuws / Meer bij RTL Nieuws / Foto’s van Stan Storimans / /International Herald Tribune / AP / NRC / De Telegraaf / Trouw

Bekijk meer van

RTL

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.