— dinsdag 23 november 2021, 15:26 | 0 reacties, praat mee

NVJ niet blij met term ‘hoofdredacteur’ voor communicatiefunctie bij Belastingdienst

© Lex van Lieshout / ANP

Opnieuw ophef over een vacature waarbij een hoofdredacteur wordt gevraagd terwijl het gaat om een functie bij een communicatie-afdeling. Bij de Corporate Dienst Communicatie van de Belastingdienst zoeken ze een 'Hoofdredacteur Crosschannel'. Laatste wijziging: 24 november 2021, 09:55

Het NVJ-bestuur is van mening dat het de beroepsgroep schade berokkent als de overheid met dit soort functienamen werkt voor rollen, die bedoeld zijn voor de journalistieke beroepsgroep.

“In deze tijden is het extra van belang dat er bij het publiek geen verwarring ontstaat over de onafhankelijke informerende rol van de journalistiek, die onder leiding staat van een hoofdredacteur,” aldus de NVJ. “De overheid heeft een geheel andere taak, namelijk om de burger ten dienst te staan en daarover te communiceren.”

Eind augustus ontstond er op social media ophef over een andere vacature waarbij een hoofdredacteur werd gezocht bij de gemeente Almere. Het Genootschap drong er toen bij het college van burgemeester en wethouders op aan om een andere term te kiezen. Almere gaf toen aan een andere term te gaan hanteren. 

“Het zou de belastingdienst sieren als ze, net als de gemeente Almere, de functietitel zouden heroverwegen en aanpassen,” vindt de NVJ.

Gemeenten en andere overheidsdiensten tuigen de laatste jaren steeds vaker professionele redacties op. Ook de gemeente Amsterdam hanteert de term hoofdredacteur bij de communicatieafdeling en in 2018 bezocht Villamedia de gemeente Utrecht, dat zich onder ‘Newsroom030’ modelleerde naar de NOS.

Bekijk meer van

NVJ NVJ Belastingdienst

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.