— woensdag 24 juli 2019, 08:55 | 0 reacties, praat mee

NVJ: nieuwe visie ACM helpt freelance journalisten nauwelijks

De positie van freelance (foto)journalisten verbetert niet tot nauwelijks nu kartelwaakhond ACM van plan is collectief onderhandelen voor ZZP'ers toe te laten. Alleen voor zelfstandige fotografen zit er misschien iets in het vat. Dat zegt NVJ-secretaris Rosa García López.

De Autoriteit Consument & Markt maakte dinsdag een concept-richtlijn bekend waaruit blijkt dat zzp’ers nu al collectief afspraken mogen gaan maken om een minimum tarief van 16 euro per uur uit te onderhandelen. In 2021 wordt dat tarief wettelijk het minimum.

Ook mogen mensen die zij-aan-zij werken met mensen in loondienst collectief onderhandelen omdat ze in feite geen zelfstandig ondernemer zijn. De NVJ gaat dan ook al bij de komende cao-onderhandelingen voor deze groep gelijk loon voor gelijk werk eisen omdat het feitelijk werknemers zijn.

García López: ‘De NVJ kon al voor ‘zij-aan-zij werkenden’ onderhandelen en kan dit op basis van deze leidraad nog steeds. Voor zelfstandigen die gedwongen worden om te concurreren op loon met journalisten in vast dienstverband mag de NVJ uitsluitend een minimumtarief van 16 euro afspreken om de race naar beneden te voorkomen’.

‘Voor fotojournalisten kan zij – in verband met de hoge kosten voor onder meer apparatuur – een hoger tarief afspreken. De NVJ heeft al eerder aangegeven dat gelijk werk gelijk moet worden beloond. Concurrentie op loon stop je niet als je slechts het minimumtarief van 16 euro per uur mag afspreken. De achterban van de NVJ is dus niet geholpen met deze nieuwe leidraad. Om concurrentie op loon aan te pakken moet elke sector de vrijheid krijgen om collectieve afspraken te maken die zijn gerelateerd aan de cao in die sector. In het geval van de NVJ de journalistieke cao’.

ZZP-expert Pierre Spaninks ziet zelfs een gevaar bij collectieve afspraken voor mensen die zij-aan-zij werken. ‘De vraag is hoe de Belastingdienst met deze mensen omgaat. Als ze hun zelfstandigenaftrek verliezen, winnen ze een paar honderd euro meer loon maar verliezen ze duizenden euro’s aftrek.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.