— woensdag 1 september 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Gemeente Almere schrapt term ‘hoofdredacteur’ voor communicatiefunctie

De gemeente Almere ziet af van de term hoofdredacteur, op aandringen van het Genootschap van Hoofdredacteuren | ANP

Almere stopt op verzoek van het Genootschap van Hoofdredacteuren met de term hoofdredacteur als beschrijving van een nieuwe communicatiefunctie binnen de gemeente. Onlangs werd bekend dat Astrid Prummel met die titel in dienst treedt.

Dat leidde op social media tot de nodige ophef. Het Genootschap drong daarom gisteren in een brief aan het college van burgemeester en wethouders aan op een andere term.

“Het gebruik van de functietitel hoofdredacteur door een overheidsorgaan wekt verwarring bij het publiek, kan worden gebruikt tegen de journalistiek en zet de journalistiek verder onder druk”, aldus voorzitter Marcel Gelauff.

Gemeenten en andere overheidsdiensten zetten de laatste jaren professionele redacties op: Villamedia bezocht in 2018 de gemeente Utrecht, dat zich onder’Newsroom030 modelleerde naar de NOS.

Ook de gemeente Amsterdam en het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteren de term hoofdredacteur voor communicatieafdelingen.

“Wij willen benadrukken dat journalisten al regelmatig worden gezien als verlengstuk van de overheid of daarvan worden beschuldigd. Wij zien dat terug op sociale media en in reacties die we als redacties op onze publicaties krijgen. Als de overheid dan zelf terminologie gaat gebruiken die in onze samenleving staat voor kernwaarden van de onafhankelijke journalistiek dan brengt u de journalistiek schade toe”, aldus Gelauff.

De gemeente Almere is niet ongevoelig voor de kritiek en het verzoek. Het gaat een andere term hanteren, meldt Omroep Flevoland.

Gelauff zegt de snelle reactie van de gemeente te waarderen en dat de gemeente het belang erkent “een onderscheid te maken tussen de positie van de journalistiek in de samenleving en de positie van een overheidsinstelling.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.