word studentlid

— donderdag 15 februari 2024, 12:00 | 0 reacties, praat mee

NVJ en Persvrijheidsfonds voegen zich in procedure De Vries tegen het AD en DPG Media

NVJ en Persvrijheidsfonds voegen zich in procedure De Vries tegen het AD en DPG Media
Journalisten Chiel Timmermans en Yelle Tieleman verlaten samen met hoofdredacteur Rennie Rijpma van het AD de rechtbank na afloop van het kort geding dat Royce de Vries heeft aangespannen tegen het AD. - © Remko de Waal

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Persvrijheidsfonds zijn als voegende partij toegelaten in de procedure die Royce de Vries en de Orde van Advocaten bij de Rechtbank Amsterdam hebben aangespannen tegen het AD en DPG Media. Dat meldt de beroepsvereniging. Laatste wijziging: 15 februari 2024, 16:23

Het AD en DPG Media lieten eerder al weten in hoger beroep te gaan tegen het vonnis dat dat de rechtbank van Amsterdam eind januari publiceerde. Dat hoger beroep dient maandag 19 februari om 10.00 uur bij het Hof Amsterdam. Daarin zullen de NVJ en het Persvrijheidsfonds, waarin het Genootschap van Hoofdredacteuren bestuurlijk vertegenwoordigd is, het bredere persvrijheidsbelang in deze zaak bepleiten. In een brief stellen de partijen met grote zorg kennis genomen te hebben van het gepubliceerde vonnis in de procedure die Royce de Vries en de Orde van Advocaten bij de Rechtbank Amsterdam hebben aangespannen tegen het AD en DPG Media. “De persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak worden hier in grove mate ingeperkt, zonder ook maar de geringste mogelijkheid tot inzicht in de argumenten, laat staan controle op de procesgang.”

Het AD publiceerde begin vorige maand een artikel waarbij oud-advocaat en BNNVARA-presentator Khalid Kasem in verband werd gebracht met omkoping. Vader en zoon De Vries hadden op dat moment samen met Kasem een kantoor in advocatuur en juridisch advies. Volgens de krant heeft hij in 2019 tegen Peter R. de Vries gezegd dat hij een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had omgekocht om een cliënt eerder vrij te krijgen. Dit zou op geluidsopnames staan die gemaakt zijn door Peter R. de Vries. Een publicatie van een tweede artikel naar aanleiding van de geluidsopnamen wilde Royce de Vries tegenhouden omdat het zijn veiligheid in gevaar kon brengen.

Er volgde een zitting achter gesloten deuren met een zogeheten mededelingsverbod. Het vonnis werd slechts ten dele openbaar gemaakt, tot onvrede van de NVJ en het Persvrijheidsfonds. “Dat in deze procedure niet eens duidelijk is welke overwegingen een rol spelen in de vergaande verboden die de rechtbank heeft uitgesproken, toont aan dat hier grenzen worden overschreden.”

“We verzetten ons met kracht tegen een rechterlijke uitspraak die tot uitwerking heeft dat alle nieuwsmedia van één uitgever monddood worden gemaakt, terwijl de overige media worden belemmerd in hun controlerende taak doordat elke vorm van informatie wordt achtergehouden. Dat de opgelegde verboden kracht worden bijgezet met dwangsommen, beschouwen we als een ondermijning van de vrije journalistiek.”

De partijen laten weten AD en DPG Media in het hoger beroep te steunen en roept het Gerechtshof Amsterdam op “de belangen van vrije journalistiek zwaarder te wegen dan de rechtbank kennelijk heeft gedaan”.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.