basis naar compleet

— dinsdag 6 februari 2024, 08:59 | 1 reactie, praat mee

Misdaadverslaggever Yelle Tieleman van AD: ‘De hashtag #persbreidel lijkt me terecht’

Yelle Tieleman van het AD is hoofdrolspeler in een van de meest opmerkelijke persrechtszaken uit de recente geschiedenis. De voorzieningenrechter blokkeerde een artikel van de misdaadverslaggever over de ‘Peter R. de Vries-tapes’. En daar bleef het niet bij. Interview over gekneveld zijn, kameraadschap op de voetbaltribune en afzien in de Bunker.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan Everhard, 6 februari 2024, 18:08

Persbreidel en censuur verbind ik in de eerste plaats met ingrijpen van ‘autoriteiten’ in de brede zin van het woord tegenover journalisten in de brede zin van het woord. Deze kwestie is niet een kwestie van persbreidel of censuur in de directe zin van het woord. Deze zaak is zeer gecompliceerd. Ik denk ook dat daarom de rechter sprak van een uitzonderlijke zaak.
Wat hebben Royce de Vries en de Dekan van de Orde van Advocaten met elkaar gemeen? Zijn er gemeenschappelijke belangen? Is er een gemeenschappelijk vertrekpunt? Of niet? Deze vragen moeten gesteld worden voordat er geroeptoeterdt wordt dat er spraken is van persbreidel en censuur. Een vraag die ook beantwoord moet worden is over de rol van het AD. Zijn de ‘tapes’ wel een voldoende reden oma hieraan artikelen te wijden. Moet dat eerste, door het AD gepubliceerde artikel, niet nog een keer heel goed gelezen worden? Had er niet naar een context gezocht moeten worden? Ik roep Boudewijn Geels op om te proberen te achterhalen waarom de rechter deze uitspraak gedaan heeft. Dan kunnen we ons ook een oordeel vormen of er sprake is van persbreidel en censuur. Ik wens hem en de redactie van Villamedia sterkte met hun onderzoek.
Jan Everhard.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.