— vrijdag 11 maart 2022, 08:55 | 2 reacties, praat mee

In maart en april rechtszaken tegen DPG Media voor betere tarieven freelancers

Britt van Uem, advocaat Otto Volgenant en Ruud Rogier bij aanvang van de zitting in april 2019 - © Eric Brinkhorst / ANP

Op donderdag 24 maart en donderdag 7 april dienen respectievelijk een nieuwe rechtszaak en het hoger beroep van (foto)journalisten die een zaak hebben aangespannen tegen DPG Media, meldt de NVJ. Laatste wijziging: 14 maart 2022, 09:15

Op 24 maart volgt een nieuwe zaak die is aangespannen door freelancers Hans Teunissen (schrijvend journalist) en Peter Nicolai (fotojournalist). Zij willen met terugwerkende kracht een betere vergoeding voor de verhalen en foto’s die zij sinds 2015 maakten voor DPG-kranten. De gevorderde bedragen lopen daarom op tot tienduizenden euro’s.

Zakelijk directeur van DPG Media Bart Verkade liet eerder weten de gang naar de rechter te betreuren. In een reactie stelde hij dat de twee freelancers beide 30 jaar naar tevredenheid hebben gewerkt voor edities van de regionale dagbladen en niet eerder hebben laten blijken ontevreden te zijn.

Hoger beroep van Ruud Rogier en Britt van Uem
7 april volgt het hoger beroep bij het Gerechtshof in Amsterdam van de zaak van Ruud Rogier en Britt van Uem tegen DPG Media. Ook hier ging het om het krijgen van een billijk tarief, dat in overeenstemming was met de beloning van journalisten in vast dienstverband. De rechter oordeelde dat de freelancers gelijk hadden en verhoogde de tarieven met 50 procent. De NVJ sprak toen van een historische uitspraak.

DPG Media ging in hoger beroep, mede omdat de NVJ het uitlegde als een vonnis met algemene werking. Verkade stelde indertijd dat het freelancebudget van DPG-krantentitels rond 35 miljoen euro omvat. “Als daar de helft bij moet, dan kan dat niet”.

Steun de freelancers
Omdat een uitspraak veel kan betekenen voor de gehele journalistieke sector vraagt de NVJ op om de freelancers te steunen door naar het rechtsgebouw te komen. De consequenties voor de betrokken freelancers zijn groot, liet eerder Britt van Uem al weten. Britt van Uem en Ruud Rogier werken beiden niet meer voor hun oude opdrachtgever. Van Uem liet zelfs weten dat ze twijfelde of ze anderen aan zou raden te doen wat zij deed, namelijk een opdrachtgever voor de rechter slepen. Meer bij de NVJ

De afgelopen jaren zijn er diverse pogingen van verschillende freelance collectieven en de NVJ geweest om de tarieven van freelancers bespreekbaar te maken. Een overzicht (uit 2021) is hier te vinden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

photopress, 11 maart 2022, 13:23

Wat zij Bartje Verkade ook al weer,30 jaar hebben deze twee freelancers naar te vredenheid voor dog gewerkt.
Tja ik ken Bartje Verkade nog van vroeger toen hij de redactie. Schoon mocht maken.
Als collega geen ik het niet erg hoog zitten met Bart ik denk dat hij een beetje aan zijn mensen dus freelancers moet denken en niet aan zich zelf.
Bart was vroeger al zo iemand die graag journalisten en fotojournalisten tegen elkaar uitspeelden.
Jammer maar het wordt tijd dat hij nu eens ingaat zien dat goede collega’s ook goed mogen verdienen.
Maar dat heeft hij kennelijk nog nooit in de gaten gehad

J.C. Roodenburg, 14 maart 2022, 18:44

Ik ken Bart goed. Hij heeft het zelfs tot adjunct geschopt bij het Rotterdams Dagblad.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.