website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NPO na onderzoek: ‘beloning Van Nieuwkerk volgens de regels’

Lars Pasveer — Geplaatst in omroep op donderdag 28 maart 2019, 08:56

ANP

ANP

Nieuws De NPO heeft geen overtredingen geconstateerd rond de beloning van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Volgens De Telegraaf zou de presentator, die voor de NPO de komende tijd meerdere klussen doet, zich veel meer laten betalen dan volgens de Wet normering topinkomens is toegestaan.

Er is geen sprake van een ‘salarisconstructie’, aldus de NPO, dat op verzoek van minister Slob een onderzoek uitvoerde. De NPO heeft de uitkomsten daarvan inmiddels met de minister gedeeld.

Van Nieuwkerk zal naast zijn werk bij De Wereld Draait Door (DWDD) ook het NTR-programma College Tour gaan presenteren. Volgens De Telegraaf zou door zich extern te laten inhuren tonnen extra binnenhalen.

Daarvan is volgens de NPO geen sprake. Onduidelijk is wel hoeveel Van Nieuwkerk precies verdient; dat salaris is al jaren geheim (en daarmee al jaren onderwerp van speculatie). Wel staat vast dat de presentator fors meer verdient dan de 194.000 euro die dit jaar binnen de wet als maximum geldt.

De NPO heeft in het verleden aangegeven dat die uitzondering noodzakelijk is om talent te behouden.  De uitzonderingsregel is in 2017 door het NPO-bestuur afgeschaft, maar respecteert afspraken in nog lopende contracten. De publieke omroep betreurt de constante ophef over topsalarissen.

NPO-voorzitter Shula Rijxman wijst op de “ongekend grote rol”  die Van Nieuwkerk met “eindeloze energie en vakmanschap” speelt in het uitvoeren van de missie van BNNVARA - en daarmee die van de gehele landelijke publieke omroep. Die waardering wordt gezien de constante hoge kijk- en waarderingscijfers ook gedeeld door het publiek, aldus Rijxman. Meer bij NPO

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. t. fennema, 28 maart 2019, 14:09

    misschien nog even (ook in het verleden) kijken of er via een bv werd gedclareerd, los van het gerieflijke salaris. Zo moeilijk is het niet om ministeriële beslisisingen te omzeilen, toch?

  2. 2. Sybylle Kroon, 28 maart 2019, 14:49

    Dus de NPO heeft onderzoek gedaan bij de NPO?

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.