— donderdag 28 maart 2019, 08:56 | 2 reacties, praat mee

NPO na onderzoek: ‘beloning Van Nieuwkerk volgens de regels’

ANP

De NPO heeft geen overtredingen geconstateerd rond de beloning van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Volgens De Telegraaf zou de presentator, die voor de NPO de komende tijd meerdere klussen doet, zich veel meer laten betalen dan volgens de Wet normering topinkomens is toegestaan. Laatste wijziging: 28 maart 2019, 08:59

Er is geen sprake van een ‘salarisconstructie’, aldus de NPO, dat op verzoek van minister Slob een onderzoek uitvoerde. De NPO heeft de uitkomsten daarvan inmiddels met de minister gedeeld.

Van Nieuwkerk zal naast zijn werk bij De Wereld Draait Door (DWDD) ook het NTR-programma College Tour gaan presenteren. Volgens De Telegraaf zou door zich extern te laten inhuren tonnen extra binnenhalen.

Daarvan is volgens de NPO geen sprake. Onduidelijk is wel hoeveel Van Nieuwkerk precies verdient; dat salaris is al jaren geheim (en daarmee al jaren onderwerp van speculatie). Wel staat vast dat de presentator fors meer verdient dan de 194.000 euro die dit jaar binnen de wet als maximum geldt.

De NPO heeft in het verleden aangegeven dat die uitzondering noodzakelijk is om talent te behouden.  De uitzonderingsregel is in 2017 door het NPO-bestuur afgeschaft, maar respecteert afspraken in nog lopende contracten. De publieke omroep betreurt de constante ophef over topsalarissen.

NPO-voorzitter Shula Rijxman wijst op de “ongekend grote rol”  die Van Nieuwkerk met “eindeloze energie en vakmanschap” speelt in het uitvoeren van de missie van BNNVARA - en daarmee die van de gehele landelijke publieke omroep. Die waardering wordt gezien de constante hoge kijk- en waarderingscijfers ook gedeeld door het publiek, aldus Rijxman. Meer bij NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

t. fennema, 28 maart 2019, 14:09

misschien nog even (ook in het verleden) kijken of er via een bv werd gedclareerd, los van het gerieflijke salaris. Zo moeilijk is het niet om ministeriële beslisisingen te omzeilen, toch?

Sybylle Kroon, 28 maart 2019, 14:49

Dus de NPO heeft onderzoek gedaan bij de NPO?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.