Smartocto userneeds

— dinsdag 12 maart 2019, 17:36 | 0 reacties, praat mee

Grootverdieners: NPO gaat kijken naar extern inhuren Van Nieuwkerk

ANP

UPDATE De NPO is door minister Slob gevraagd te kijken naar het omzeilen van het salarisplafond bij de NPO (maximaal 194.000 euro, red.). Matthijs van Nieuwkerk zou zich voor de recent toegekende presentatieklus voor College Tour namelijk extern laten inhuren en zo zijn jaarsalaris boven het plafond brengen. Laatste wijziging: 13 maart 2019, 13:29

Minister Slob (Media) wil die constructie tegen het licht houden. Hij zegt “er klaar mee te zijn” daarover steeds vragen te moeten beantwoorden in de Tweede Kamer, meldt de Telegraaf.

BNNVARA, werkgever van Van Nieuwkerk en naast de NTR medeproducent van College Tour, stelt dat van een ‘constructie’ geen sprake is. De vergoeding voor dit programma valt binnen de maximale betalingsnorm. “Of hij nou wordt betaald door een andere omroep of door een buitenproducent, dat maakt geen verschil”, aldus een woordvoerster tegenover het AD.

Eind 2017 stelde de toen vers aangetreden minister inzake grootverdieners dat grootverdieners bij de NPO een uitstervend ras zijn. Hij stelde verder dat aan omroepen ‘indringend’ is gevraagd om te kijken naar bijverdiensten via productiebedrijven. “Ik hoop en ga ervan uit dat de omroepen hun verantwoordelijkheid daarin gaan nemen”, zei Slob toen.

De NPO reageert op de op de opmerkingen van minister Slob: “Voorzitter Shula Rijxman heeft twee jaar geleden al besloten om de uitzonderingen af te schaffen, maar lopende contracten met presentatoren wel te zullen respecteren. Er was eind 2017 nog sprake van drie uitzonderingen. De stand van zaken in 2018 zal blijken als de jaarverslagen verschijnen. Die komen in mei 2019. Bij de publieke omroep mochten er vroeger voor bijzonder presentatietalent acht uitzonderingen worden gemaakt. Het ging om presentatoren die dan meer mochten verdienen dan de WNT-norm. Inmiddels is de NPO daar dus van afgestapt. Er worden geen uitzonderingen meer gemaakt.”

Volgens de NPO moeten omroepen “er in zijn algemeenheid voor zorgen” dat het maximumsalaris niet wordt overschreden. “Als een producent een presentator contracteert, moet de omroep ervoor zorgen dat de inkomsten van de presentator niet boven de geldende bedragen komen. Daarover leggen zij verantwoording af in hun jaarverslag. We vinden het als NPO belangrijk dat omroepen zich aan de geldende afspraken houden.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.