website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NPO en omroepen zien toch niets in reclamevrije publieke zenders

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in omroep op maandag 18 maart 2019, 10:00

© Wolfgang Kumm / EPA

Nieuws In een open brief aan minister Arie Slob (Media) laat de NPO samen met het College van Omroepen (CVO) weten toch niets te zien in reclamevrije publieke zenders. Zij zien hiervan af naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek, schrijft het AD.

Het verraste de NPO en de omroepen vooral dat uit het onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat een meerderheid van tv-kijkend Nederland totaal geen moeite heeft met de aanwezigheid van reclame. En met name de uitkomst dat 51 procent van het publiek liever niet ziet dat er netten en andere diensten worden geschrapt om daarmee een reclamevrije publieke omroep te realiseren, was volgens de NPO en de omroepen overtuigend.

Begin dit jaar liet NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman nog weten de financiële afhankelijkheid van reclame af te willen bouwen. Rijxman en Arjan Lock van het CVO willen nog steeds dat de afhankelijkheid van reclame wordt verkleind, “maar, mede met de uitkomsten van het publieksonderzoek in het achterhoofd, niet tot iedere prijs.”

Minister Slob is al enige tijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen voor het publieke bestel. Onder deze verschillende scenario’s is ook het plan voor een reclamevrije publieke omroep. De omroepen en de NPO willen met hun brief proberen enige invloed op het plan uit te oefenen.

Begin maart stuurde de NPO ook een brandbrief naar de minister, waarin de organisatie aandacht vraagt voor de voortdurende onduidelijkheid over de exacte omvang van het budget in 2020, het laatste jaar van de huidige concessieperiode. In de brief stelt Rijxman dat het voor de bedrijfsvoering “ondoenlijk en onwerkbaar” is dat er pas enkele weken voor het nieuwe budgetjaar duidelijkheid komt over de exacte omvang van het budget.

Lees ook:
Manifest NPO-makers: stabiliseer het budget en gun ons de tijd voor digitale vernieuwing (4 september 2018)
Debat over mediabeleid; minister kondigt nieuw bestel aan (6 september 2018)
NPO-voorzitter Rijxman:’ Het omroepbestel moet flink op de schop’ (18 januari 2019)
NPO aan Slob: geef ons duidelijkheid over 2020 (5 maart 2019)

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Wim Theunisse, 19 maart 2019, 00:16

    Het is altijd weer fijn om te lezen dat de grootgraaiers bij de publieke omroepen hun zin krijgen d.m.v. extreme reclame-inkomsten.
    Dat de lokale liegertjes zoals de N.O.S. er niet meer toe doet bij het intelligente deel van de samenleving is een verademing.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.