Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 2 februari 2024, 08:45 | 0 reacties, praat mee

‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan’: Dit moet je weten over het rapport van de Commissie van Rijn

© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Donderdag verscheen het langverwachte rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), ook wel commissie Van Rijn genoemd. Villamedia maakt in dit artikel een overzicht van de belangrijkste nieuws- en achtergrondberichten en we hebben reacties op de resultaten verzameld. Laatste wijziging: 2 februari 2024, 16:56

Hier kun je het volledige rapport van de OGCO lezen.

Commissie Van Rijn: ‘Zeer geschrokken van de ernst van grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep’
Grensoverschrijdend gedrag speelt breed bij de landelijke publieke omroep. Met signalen hierover is niet voldoende professioneel en doortastend omgegaan door de omroepen en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat komt naar voren uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn.

Wat schreef de commissie van Rijn over DWDD en NOS Sport? De publicatie over grensoverschrijdend gedrag bij DWDD was reden voor het onderzoek naar veiligheid en werkcultuur bij de NPO. Later volgden er meer zaken, zoals bij NOS Sport. In dit artikel zoomen we in op wat de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn over die programma’s heeft geschreven.

Reacties op het rapport van de commissie Gedrag en Cultuur Omroepen: ‘Het gaat om ingesleten patronen en machtsongelijkheid’

Dit zijn de belangrijkste adviezen uit het rapport van de OGC
Uit het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn over de veiligheid van werknemers binnen de NPO komen verschillende conclusies naar voren. Villamedia zet de belangrijkste aanbevelingen op een rij.

Commissie Van Rijn: er moet nader onderzoek komen naar de rol en geldstromen van productiehuizen
Een van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen in haar rapport over de veiligheid en de werkcultuur bij de NPO is dat er nader onderzoek moet worden gedaan naar de driehoek NPO, omroepen en productiehuizen.

De gevolgen van grensoverschrijdend gedrag
Naar drugs grijpen om om te kunnen gaan met de gevolgen van het grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij de NPO. Relaties die werden beëindigd. Kamp(t)en met suïcidaliteit. Zo’n 90% van de 190 medewerkers heeft expliciet gesproken over de gevolgen die zij persoonlijk hebben ondervonden of bij anderen hebben geobserveerd. Dat zijn 167 personen. Wat zijn de gevolgen?

Frans Klein: ‘Commissie Van Rijn is niet zorgvuldig genoeg te werk gegaan’
Frans Klein is kritisch over de manier waarop de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), ook wel Commissie-Van Rijn genoemd, te werk is gegaan in het onderzoek naar de sociale veiligheid bij de publieke omroep. Volgens de voormalig NPO-directeur is de commissie niet zorgvuldig genoeg te werk gegaan, laten zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger weten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.