mgm nvj maart

— donderdag 1 juli 2021, 16:40 | 0 reacties, praat mee

Microsoft: Amerikaanse justitie vraagt steeds vaker in het geheim data op

Microsoft: Amerikaanse justitie vraagt steeds vaker in het geheim data op
Microsoft-topman Tom Burt - © Rod Lamkey / CNP

Microsoft stelt dat de Amerikaanse regering overmatig gebruik en misbruik maakt van geheimhoudingsbevelen en spreekverboden die bedrijven hinderen hun klanten op de hoogte te stellen wanneer het ministerie van Justitie gegevens opvraagt van klanten. Dat zei Tom Burt, vice-president van klantbeveiliging en vertrouwen bij Microsoft, woensdag tijdens een getuigenis voor het congres. Laatste wijziging: 1 juli 2021, 16:42

De relatie tussen wetshandhaving en Big Tech is de afgelopen weken opnieuw onderzocht na de onthulling dat tijdens de regering Trump het ministerie van Justitie de belgeschiedenis en e-mail van verschillende journalisten had opgevraagd als onderdeel van lekonderzoeken. Ook bleek later dat ook gegevens van leden van het Congres en hun stafleden waren opgevraagd.

Microsoft-topman Burt is een van de getuigen bij de hoorzitting over mogelijke wettelijke oplossingen bij onderzoeken naar lekken. Hij vertelde dat het bedrijf de afgelopen jaren 2.000 tot 3.500 verzoeken om gegevens over te dragen en geheimhoudingsbevelen opgelegd heeft gekregen, tot tien per dag.

“Het meest schokkend is hoe routinematig dergelijke geheimhoudingsbevelen zijn geworden wanneer wetshandhavers zich richten op de e-mail, sms-berichten of andere gevoelige informatie van Amerikanen die in de cloud zijn opgeslagen”, zei Burt.

Procureur-generaal Merrick Garland heeft recent bij een besloten gesprek met vertegenwoordigers van de media aangegeven met de praktijken te zullen stoppen.

De Microsoft-topman zei dat hoewel de onthulling dat federale aanklagers gegevens over journalisten en politieke figuren hadden opgevraagd voor veel Amerikanen schokkend was, de reikwijdte van de surveillance nog veel groter is. Burt uitte flinke kritiek op officieren van justitie die automatisch grijpen naar een geheimhoudingsbevel, ook bij routine verzoeken. Hoewel rechtbanken geacht worden de verzoeken te toetsen, dat gebeurd in de praktijk niet.

Microsoft was een van de bedrijven die informatie op grond van een gerechtelijk bevel moest overdragen en vanwege een spreekverbod vervolgens meer dan twee jaar moest wachten voordat ze het openbaar konden maken.

Ook Associated Press (AP) kon tijdens de hoorzitting zijn zegje doen. Het persbureau roept het congres op om de bronbescherming van journalisten te beschermen. Verslaggevers moeten vooraf op de hoogte worden gesteld en moeten de mogelijkheid hebben om het besluit van de officier van justitie aan te vechten, aldus een verklaring van Karen Kaiser, de algemeen adviseur van het persbureau.

Als mogelijke oplossingen gaf Burt aan dat de regering een einde moeten maken aan de geheimhoudingsbevelen voor onbepaalde tijd en ook moet het verplicht worden om het beoogde doelwit op de hoogte te stellen van het gegevensverzoek zodra het geheimhoudingsbevel is verlopen. Meer bij CNN / AP

Lees ook:
Bespreking over controversieel lekonderzoek waarbij gegevens Amerikaanse journalisten werden opgevraagd (15 juni 2021)
VS: Ook gegevens van Times-journalisten opgevraagd in jacht op lekken (3 juni 2021)
Amerikaanse justitie verzamelde ook telefoongegevens van CNN-correspondent (21 mei 2021)
Amerikaanse justitie verzamelde telefoongegevens van drie Washington Post-journalisten (10 mei 2021)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.