e learning nvj

— donderdag 3 juni 2021, 09:03 | 0 reacties, praat mee

VS: Ook gegevens van Times-journalisten opgevraagd in jacht op lekken

Hoofdredacteur Dean Baquet van de New York Times wil opheldering over een Justitie-onderzoek waarbij in het geheim telefoongegevens van diverse Times-journalisten zijn opgevraagd, teneinde hun bronnen te achterhalen. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar lekken uit de toenmalige Trump-regering. Laatste wijziging: 3 juni 2021, 09:06

Er zijn van zeker vier Times verslaggevers telefoongegevens opgevraagd, blijkt het berichten in de Amerikaanse media. Vorige maand bleek dat ook telefoongegevens van journalisten van de Washington Post en het e-mailverkeer van een CNN-journalist door het toenmalige departement van Justitie zijn bekeken.

President Biden noemde de stap communicatie van journalisten te onderzoeken “fout, simpelweg fout” en beloofde nooit zo’n opdracht te zullen geven.

Baquet haakt op die belofte aan en wil van Justitie horen waarom de stap - onder toenmalig minister van Justitie William Barr - is gezet en wat wordt gedaan om herhaling te voorkomen.

Een woordvoerder van Justitie zegt dat inmiddels iedereen waarvan gegevens zijn opgevraagd is ingelicht. In niet alle gevallen is het achterhalen van gegevens daadwerkelijk gelukt. De New York Times schrijft dat het jagen op lekken onder Trump toenam, maar dat er onder vrijwel elke president voorbeelden zijn waar is geprobeerd bronnen van journalisten te achterhalen.

Bekijk meer van

New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.