Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 10 mei 2021, 09:31 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse justitie verzamelde telefoongegevens van drie Washington Post-journalisten

© Lex van Lieshout / ANP

Tijdens het presidentschap van Donald Trump heeft het ministerie van Justitie de belgeschiedenis van drie journalisten van The Washington Post verzameld, meldt de krant. De drie journalisten deden verslag van het federale onderzoek naar de banden tussen Rusland en de presidentiële campagne van Trump in 2016 en justitie wilde weten wie er vanuit dat onderzoek gelekt had naar de journalisten. Laatste wijziging: 10 mei 2021, 09:35

Het ministerie beschikt over hun belgeschiedenis van 15 april 2017 tot 31 juli 2017. Het ging daarbij om de gegevens van huistelefoons, vaste telefoons op werk en mobiele telefoons van Ellen Nakashima, Greg Miller en Adam Entous. Ook probeerden ze het e-mailverkeer van de drie in handen te krijgen, dat is niet gelukt. Het is onduidelijk waarom ze de gegevens nooit hebben ontvangen, maar aangezien het ging om e-mails van enkele jaren geleden, is het mogelijk dat de berichten handmatig of automatisch zijn verwijderd, meldt Politico.

“We zijn diep verontrust door dit machtsgebruik van de regering”, zegt Cameron Barr, de waarnemend hoofdredacteur van de Washington Post. Hij wil zo snel mogelijk opheldering van het ministerie “over deze inbreuk in het werk van onze verslaggevers”. Hij wijst daarbij op de persvrijheid die in de Amerikaanse grondwet is verankerd. Ook persvrijheidsorganisaties en burgerrechtenbeweging ACLU spreken schande van de zaak.

Meer bij de NOS / Slate / Reporters Committee for Freedom of the Press

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.