— dinsdag 15 juni 2021, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Bespreking over controversieel lekonderzoek waarbij gegevens Amerikaanse journalisten werden opgevraagd

Mediavertegenwoordigers van the New York Times, CNN en Washington Post na hun ontmoeting met de procureur-generaal. - © Alex Brandon

Vertegenwoordigers van CNN, The New York Times en The Washington Post hebben maandag achter gesloten deuren een ontmoeting gehad met de Amerikaanse procureur-generaal Merrick Garland om het controversiële onderzoek van de Trump-regering te bespreken. Daarbij werden in het geheim telefoongegevens en e-mailverkeer van journalisten van alle drie de media opgevraagd. Bidens ministerie van Justitie laat nu onderzoeken of dit wel mocht, want ook van Democratische volksvertegenwoordigers bleek informatie te zijn opgevraagd.

De journalisten deden verslag van het federale onderzoek naar de banden tussen Rusland en de presidentiële campagne van Donald Trump in 2016 en justitie wilde weten wie er vanuit dat onderzoek gelekt had naar de journalisten. Ook zouden gegevens van Democratische parlementsleden zijn opgevraagd, zo werd maandag bekend.

In een verklaring noemde justitie het een “productief gesprek”, en merkte op dat de vertegenwoordigers van de media en Garland “het eens zijn over de noodzaak van sterke, duurzame regels”. Volgens een deelnemer aan het gesprek die diende als woordvoerder van de groep, zijn er ongekende toezeggingen gedaan om te stoppen met de praktijken dat gegevens van journalisten worden opgevraagd om informatie over hun bronnen te achterhalen.

Toch zijn journalisten er nog niet gerust op. De steunbetuigingen van de regering-Biden voor een vrije pers hebben weinig betekenis zonder concreet beleid. “President Biden heeft gezegd dat het in beslag nemen van de gegevens van verslaggevers onder zijn regering zal worden stopgezet. Maar met alle respect voor hem en zijn bedoelingen, is dat een belofte van beperkte relevantie”, schreef nationale veiligheidsverslaggever Barbara Star in een opiniestuk voor CNN. Tijdens de Trump-administratie werden de e-mails van Starr zonder haar medeweten gedagvaard.

“Tenzij er nieuwe regels worden vastgelegd, kan dit allemaal opnieuw gebeuren met elke journalist”, schreef ze, eraan toevoegend dat ze “geschokt” was door wat er was gebeurd.

De justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een onderzoek geopend naar het bespioneren van journalisten en Congresleden. Meer bij Voice of AmericaPolitico / CNN

Lees ook:
VS: Ook gegevens van Times-journalisten opgevraagd in jacht op lekken (3 juni 2021)
Amerikaanse justitie verzamelde ook telefoongegevens van CNN-correspondent (21 mei 2021)
Amerikaanse justitie verzamelde telefoongegevens van drie Washington Post-journalisten (10 mei 2021)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.