— vrijdag 21 mei 2021, 14:19 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse justitie verzamelde ook telefoongegevens van CNN-correspondent

© Erik Lesser / AP

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de regering Trump in het geheim de belgeschiedenis en e-mailverkeer van een van haar correspondenten heeft verkregen. Eerder deze maand bleek dat hetzelfde was gebeurd met drie journalisten van The Washington Post.

Volgens de nieuwszender heeft het ministerie van Justitie de gegevens van Pentagon-correspondent Barbara Starr opgevraagd en verkregen voor een periode van twee maanden tussen 1 juni 2017 en 31 juli 2017. Het gaat om gegevens van haar nummer bij het Pentagon, de CNN telefooncel in het gebouw, haar huis en mobiele telefoons en haar zakelijke mail.

De Washington Post-journalisten deden verslag van het federale onderzoek naar de banden tussen Rusland en de presidentiële campagne van Trump in 2016 en justitie wilde weten wie er vanuit dat onderzoek gelekt had naar de journalisten. In het geval van Barbara Stark is niet duidelijk wanneer het onderzoek begon en wat ze precies zochten. Tijdens het in de brief vermelde tijdsbestek van twee maanden rapporteerde Starr over Amerikaanse militaire opties in Noord-Korea, en verhalen over Syrië en Afghanistan.

Een ambtenaar van het ministerie van Justitie bevestigde dat Starr nooit het doelwit was van enig onderzoek. De laatste onthullingen laten volgens CNN zien dat het ministerie van Justitie zich richt op nieuwsorganisaties en sociale-mediabedrijven waar de voormalige president geen goede banden mee had.

CNN-topman Jeff Zucker veroordeelde de daad en eist een verklaring van het ministerie van Justitie. Meer bij CNN

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.