Philippe Remarque: Meer online budget moet effecten van vroegere zaktijden ondervangen

Vervroegde zaktijden bij kranten moesten het bezorgproces helpen versoepelen, maar vereiste - na redactionele weerstand - enig bijstelwerk, reageert directeur Journalistiek van DPG Media Philippe Remarque op vragen van Villamedia. Meer ruimte en budget voor online plannen moeten dit bijstelwerk volgens hem ondersteunen. Krantenbezorging is daarnaast een gezamenlijk doel, waarvan de noodzaak gedeeld wordt door zowel uitgeverij en redacties.
In februari was duidelijk dat de vervroegde zaktijden op weerstand stuitten bij onder meer Volkskrant en Trouw. Zij zagen gebeuren dat nieuws uit de (latere) avond niet meer in de krant zou belanden. Dat was onacceptabel, schreven de redactieraden. “Het bedrijf en de redacties hebben na dat aanvankelijke conflict een paar maanden de tijd genomen”, reageert Remarque.
In die tijd werd het zogeheten distributieplan en het pakket van maatregelen nader toegelicht. De positieve effecten van het verruimde bezorgvenster werd nader onderzocht. Ook kregen redacties meer tijd zich op de vervroeging van zaktijden voor te bereiden. Ook deed de uitgever onderzoek onder haar bezorgers, waaruit blijkt dat bestaande krantenbezorgers bereid zouden zijn om hun wijken uit te breiden. “De uitkomst was positief, en dat is inmiddels in de praktijk ook gebleken. Dat heeft bijgedragen aan een flinke daling van het tekort aan bezorgers”, verduidelijkt Remarque aan Villamedia.
Kranten kregen verder meer ruimte en budget voor online plannen, onder meer rond de vraag hoe titels publiek in de avond beter digitaal aan zich kunnen binden, aldus Remarque. Daarmee zou het probleem van ‘laat nieuws’ dat de printeditie niet meer haalt, deels ondervangen worden. Ook worden met analyses het gedrag van de onlinebezoekers beter geanalyseerd. Daarnaast hebben de redacties ‘hun workflow hier en daar vervroegd’.
“Over precieze aantallen en dergelijke doen we geen mededelingen”, stelt Remarque. De toezeggingen rondom online budget bevatten geen afspraken voor uitwisseling tussen DPG Media-titels.
“Dat alles heeft er toe geleid dat de verandering in tweede instantie beter voorbereid, begeleid en dus beter aanvaardbaar was”, zegt Remarque.
Bezorging
Bijna 150 DPG Media-collega’s hebben de afgelopen zomer gaten in de bezorging gedicht, nadat de uitgever opriep bij te springen. Ook Mediahuis deed zo’n oproep.
Remarque: “De bezorging door personeelsleden is een succes, maar op een aantal redacties was geen tijd om dat te doen in de krappe zomermaanden.” Met alle maatregelen ziet DPG Media ‘licht aan het einde van de tunnel’ en kunnen kranten weer beter bezorgd worden, zo zegt Remarque.
‘Structurele tekort aan bezorgers is flink afgenomen’
Director Corporate Communicatie Babet Verstappen zegt in een reactie dat het structurele tekort aan bezorgers dit jaar flink is afgenomen: van 1300 begin dit jaar naar zo’n 400 bezorgers deze maand. Verstappen: “Dus dat gaat goed, maar we zijn er nog niet. We hebben nog steeds een tekort. Daarom lopen nog steeds die extra maatregelen.”
Het blijft een uitdaging de krant bezorgd te krijgen, aldus Verstappen. In zo’n 7 procent van de gevallen lukt het niet om die op tijd te bezorgen. Ze zegt dat het aantal klachten wel afneemt.
DPG Media neemt maatregelen om distributie en bezorging verder te stroomlijnen. Ook krijgen bezorgers simpelweg iets meer tijd, door een verruimd bezorgvenster in het weekend (uiterlijk 9 uur, voorheen 8 uur, red.). Verstappen: “We hebben het liefste dat de krant op de mat valt, ook al is het ietsje later.”
Villamedia sprak vorige maand met Brabants Dagblad-journalist Paul Roovers, die een tijd lang om vijf uur opstond om de krant te helpen bezorgen. “Ik heb me aangemeld omdat ik zie hoe hard onze bezorgers moeten werken. Sommigen nemen vanwege de tekorten vier of vijf wijken op zich. Ik wilde mijn steentje bijdragen.” Roovers zegt dat zijn respect voor de bezorgingscollega’s flink is gegroeid.
Praat mee