— woensdag 13 juli 2022, 11:51 | 0 reacties, praat mee

Brabants Dagblad-journalist Paul Roovers bezorgt nu (tijdelijk) zelf de krant: ‘Respect voor bezorgers flink toegenomen’

Brabants Dagblad-journalist Paul Roovers bezorgt twee weken lang de krant.

Om het tekort aan bezorgers in de zomerperiode op te vangen, vroeg DPG Media haar medewerkers onlangs te helpen bij de bezorging. Brabants Dagblad-journalist Paul Roovers is een van de journalisten die de handen uit de mouwen stak. Laatste wijziging: 13 juli 2022, 15:43

Om de handschoenen die hij cadeau kreeg van zijn werkgever, moet Brabants Dagblad-verslaggever Paul Roovers een beetje lachen. Hartstikke welkom natuurlijk als je in de herfst of winter de krant door de bus moet doen. Maar voor de twee weken die Roovers deze maand dienstdoet als bezorger niet per se nodig. “Al weet je nooit in dit kikkerlandje.”

Roovers (62) is een van de journalisten die deze zomer meehelpt met het bezorgen van de kranten van DPG Media. Het concern kampt al langer met een groot tekort aan bezorgers. Hoewel dat tekort deels is weggewerkt door nieuwe bezorgers aan te trekken, verwacht het bedrijf in de zomer flinke tekorten. Daarom vroeg het zijn medewerkers een handje te helpen.

Terug naar bed
Hoewel de vakantieperiode nog niet is begonnen, stond Roovers de afgelopen anderhalve week al dagelijks om kwart voor 5 naast zijn bed om de kranten rond te brengen. Omdat er zieken zijn onder de bezorgers, is hij al eerder ingezet. “Ik heb me aangemeld omdat ik zie hoe hard onze bezorgers moeten werken”, vertelt hij. “Sommigen nemen vanwege de tekorten vier of vijf wijken op zich. Ik wilde mijn steentje bijdragen.”

De werkdag begint voor Roovers met een ritje naar het distributiepunt. Daar moet hij voor half 6 zijn kranten ophalen. Dan begint Roovers aan zijn ronde door een wijk in het zuiden van Den Bosch. “Om half 7 ben ik klaar. Ik heb geen hele grote wijk. Dan ga ik nog een uurtje naar bed. Daarna begint de gewone werkdag op de redactie. Want dat gaat natuurlijk ook gewoon door.”

In eerste instantie zouden Roovers en andere DPG Media-medewerkers die bij de bezorging helpen beloond worden met vrije dagen. Dat ging echter niet door, omdat hoofdredacties vreesden dat al die extra vakantiedagen voor gaten in de planning zouden gaan zorgen. “In plaats daarvan mag ik kiezen tussen een jaarabonnement op een van onze titels of toegang tot een pretpark. Maar ik heb daar eerlijk gezegd nog niet zo goed naar gekeken. De beloning was niet mijn drijfveer.”

Geen klachtenvrije week
Bij het gros van de adressen waar Roovers bezorgt, stopt de Brabants Dagblad-verslaggever zijn eigen krant door de bus. Maar hij brengt ook de andere kranten van DPG Media en titels van andere uitgeverijen. “Dat is zeker in het begin best lastig. Welk adres krijgt welke krant? Je bent toch best aan het zoeken. Je krijgt het gelukkig wel snel door. De zaterdag is het lastigst: de kranten zijn dan een stuk dikker en je krijgt ook de adressen erbij van de mensen die alleen een weekendabonnement hebben. Mijn respect voor onze bezorgers is deze twee weken wel flink toegenomen.”

Klachtenvrij was Roovers’ eerste week als bezorger dan ook niet. Bij twee adressen ging het een keer mis. In één geval herstelde de journalist de bezorgfout zelf. “Bij een van mijn laatste adressen lezen ze Trouw. Maar toen ik daar aan kwam, had ik geen Trouw meer in mijn tas zitten. Toen ik op de redactie kwam heb ik een van onze eigen exemplaren van tafel gehaald en die nog langs gebracht. Dat werd wel erg gewaardeerd.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.