DPG Media hield echte ontslagreden Jaak Smeets geheim op verzoek slachtoffer

UPDATE DPG Media heeft in 2016 een van zijn hoogste bazen ontslagen wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Diverse hoofdredacteuren van DPG-kranten wisten destijds van het wangedrag van Jaak Smeets, die onder andere als directeur-uitgever verantwoordelijk was voor diverse Nederlandse en Belgische titels, maar besloten er niet over te publiceren. Dat bevestigt DPG Media na een podcastuitzending van The Gygs van mediaondernemer Yves Gijrath.
Smeets, in Nederland verantwoordelijk voor onder andere de Volkskrant, Trouw, Het Parool en het Algemeen Dagblad, nam in 2016 afscheid van DPG Media, destijds De Persgroep. Hij meldde toen dat het, na twintig jaar werkzaam te zijn geweest bij de uitgeverij, tijd was “om nieuwe horizonten op te zoeken”. Nu blijkt dat Smeets is ontslagen na meerdere klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Smeets zou zich herhaaldelijk aan vrouwelijke medewerkers hebben opgedrongen. De Volkskrant sprak, op basis van anonimiteit, met twee slachtoffers. Een Belgische DPG-medewerker vertelt hoe ze in 2010 door Smeets uit eten werd gevraagd. Volgens de vrouw was hij droevig over zijn overleden moeder begonnen, waarna hij haar op schoot zou hebben getrokken. Hij zou haar meermaals hebben geprobeerd te zoenen. Ook nodigde hij haar uit naar Nederland af te reizen om in zijn hotelkamer te overnachten. Een andere vrouw vertelt dat ze door Smeets werd bestempeld als ‘groot talent’. ‘Als ik in jou investeer, kan ik je dromen in dit bedrijf waarmaken, zei hij.’
Een van de slachtoffers lichtte in 2016 topman Christian van Thillo in. Het bedrijf schakelde vervolgens een externe onderzoeker in, die constateerde dat de directeur ‘een aantal ongepaste avances’ had gemaakt. Smeets werd berispt.
Kort daarna kreeg de directie opnieuw een klacht over Smeets, waarna ontslag volgde. De klacht leidde ertoe dat de samenwerking met Smeets onmiddellijk werd beëindigd, zonder ontslagvergoeding’, meldde Business AM.
DPG Media trad tot 2022 niet in de openbaarheid over het grensoverschrijdend gedrag, naar eigen zeggen op verzoek van de ‘betrokken medewerksters’. De twee slachtoffers die de Volkskrant heeft gesproken ontkennen een dergelijk verzoek te hebben gedaan. Volgens DPG heeft het slachtoffer die in 2016 daadwerkelijk een klacht heeft ingediend dat leidde tot het ontslag van Smeets destijds uitdrukkelijk gevraagd om over deze zaak niet te communiceren. “Deze vraag hebben we toen, en wensen we ook nu, zo goed als mogelijk te respecteren.”
“Deze zaak speelde zes jaar geleden. We hadden toen en we hebben nu heel duidelijke gedragsregels en ons bedrijf beschikt over een netwerk van professionele ondersteuning en vertrouwenspersonen, en over heel duidelijke protocollen om doortastend op te treden. Grensoverschrijdend gedrag wordt bij DPG Media op geen enkele manier getolereerd, en we zullen er alles aan doen om dergelijk gedrag te voorkomen en al onze medewerkers een veilige werkomgeving te bieden.”
De toenmalige hoofdredacteuren van de Volkskrant en het AD waren kort na het vertrek van Smeets op de hoogte van het wangedrag, bevestigen ze tegen de Volkskrant. De hoofdredacteur van Trouw werd pas een jaar na het ontslag op de hoogte gebracht. Ook bij Het Parool was de kwestie bekend. Toch gingen geen van de kranten over tot publicatie.
Philippe Remarque, voormalig Volkskrant-hoofdredacteur en huidig directeur-uitgever van DPG Media, zag het vooral als ‘interne personeelszaak’. “Er gebeuren wel vaker zaken binnen het bedrijf, en daar bericht je niet zomaar over. Zeker als de slachtoffers dat niet willen, dan heb je een goede reden nodig. De nieuwswaarde was heel gering. Er was een onbekende Belg wegens handtastelijkheden ontslagen. Ik heb niet eens overwogen om een stukje te maken.’ Bovendien moeten we het in de tijd weten te plaatsen,” vindt Remarque. “Nu is iedereen op jacht naar dit soort schandalen, dat was toen anders.”
Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan erkent dat er voor het uitbreken van de MeToo-discussie weinig journalistieke aandacht was voor grensoverschrijdend gedrag, zeker ook als het mensen betrof die voor de buitenwereld geen bekende namen waren. “Gezien de huidige discussie en het belang daarvan zou die afweging nu mogelijk anders uitpakken”, aldus Van der Laan in Trouw.
Zaterdag was Yves Gijrath te gast bij VI Vandaag om te praten over het grensoverschrijdende gedrag van Smeets bij DPG Media, meldt LINDA. Gijrath begrijpt niet dat het nieuws niet wereldkundig is gemaakt. “Het is de meest pure vorm van lezersverraad die ik ooit heb gezien in de historie van de journalistiek. Ze willen alles weten en vertellen, maar gelden er dan andere spelregels voor de eigen journalisten van DPG?”
Johan Derksen is het daar pertinent mee oneens. “Een hoofdredacteur is journalistiek verantwoordelijk voor zijn product, maar een hoofdredacteur is ook hoofd personeelszaken van de hele club. En bij personeelszaken heb je met privacy te maken. Als er iemand ontslagen moet worden, is het niet gebruikelijk dat er in de krant waar hij ontslagen wordt gepubliceerd wordt waarom hij ontslagen is”, zegt Derksen. Meer bij NRC
‘Geringe nieuwswaarde’, aldus de hoofdredacteuren die hierover bij DPG Media zwegen. Dit is het grootste mediabedrijf van Nederland, in veel regio’s een monopolist. pic.twitter.com/PazQAjyxUq
— kim van keken (@kimvankeken) February 20, 2022
ik zit eigenlijk al 24uur te wachten op een uitleg van de hoofdredacteuren van DPG
— allardberends (@allardberends) February 20, 2022
Dit, bizarre verhaal, over toedekken gedrag topman kan toch niet waar zijn?
"Van Thillo bekent leugen over gigantisch geval van #metoo in zijn persbedrijf DPG: de eigen kranten schreven jarenlang niets"https://t.co/q3AtV95ohG
— Humberto Tan (@HumbertoTan) February 19, 2022
En elke keer als ik iets zeg over de clustering van mediamacht bezweren ze bij hoog en bij laag dat de onafhankelijkheid geborgd is. En dat het feit dat ze 1 eigenaar hebben niks zegt over waar ze wel of niet over schrijven. https://t.co/MXv1L0Sduw
— Peter Kwint (@peterkwint) February 20, 2022
Nu gun ik champagnecharlatan Gijrath het beste, maar het was toch echt ome @markkoster die al in 2017 in @Quotenet schreef over Jaak Smeets en zijn ontslag bij DPG. Maargoed wie checkt nog een ouwe koe dood anno 2022, he kinders? Lees dit artikel uit Quote: PRESTEREN ONDER DRUK pic.twitter.com/GtDbVuR9Ci
— Sander Schimmelpenninck (@SanderSchimmelp) February 20, 2022
Praat mee