onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 16 juli 2019, 10:03 | 0 reacties, praat mee

Meer begeleiding voor kwetsbare kandidaten bij hulptelevisie publieke omroep

BNNVARA en de NTR zullen geen boetes meer uitdelen als kwetsbare kandidaten van hulpprogramma's afhaken. Ook zorgen ze voor betere begeleiding ten aanzien van de impact van sociale media. Dat hebben BNNVARA en de NTR bevestigd.

Ook zorgen ze voor betere begeleiding ten aanzien van de impact van sociale media, meldt De Telegraaf. Deze week schreef minister Slob (Media) aan de Tweede Kamer over de maatregelen van de omroepen.

De afgelopen jaren is er regelmatig kritiek geuit op hulptelevisie. Zo was er kritiek op programma’s als Geef mij nu je angst (RTL, hulp bij angst- en dwangstoornissen), Een nieuw begin (RTL, cosmetische hulp) en Vier Handen op een Buik (BNNVARA, hulp aan tienermoeders). Ook dit jaar ging het nog mis bij het programma Anorexia Eetclub, gemaakt door producent Skyhigh TV voor de publieke omroep NTR. 

Willemijn Francissen, mediadirecteur van omroep NTR steekt de hand in eigen boezem en stelt dat haar omroep zich heeft verkeken op de commentaren die de programma’s op sociale media losmaken. “Als we een programma als Dream school maken, beseffen we natuurlijk dat daar reacties op loskomen. Bij met name één kandidaat waren die alleen veel heftiger dan we hadden voorzien. Je wilt zulke kwade krachten het niet laten verpesten, maar er zijn momenten geweest dat we ons hebben afgevraagd of we überhaupt nog wel hulptelevisie kunnen maken.”

De omroep gaat wel door met zulke programma’s. Een nieuw seizoen Dream school staat alweer op de agenda. De NTR overweegt om ‘mediawijsheid’ onderdeel te maken van het programma.

Lees ook:
En weer gaat het mis bij hulptelevisie (12 maart 2019)
Kritiek op BNNVARA-programma Vier Handen Op Eén Buik (4 juni 2018)
RTL gaat de interne regels voor hulp-tv aanpassen (19 december 2016)

Bekijk meer van

NTR BNNVARA

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.