word studentlid

— maandag 29 juni 2020, 14:01 | 0 reacties, praat mee

Publieke omroepmedewerkers sturen open brief naar NPO-voorzitter Shula Rijxman

Publieke omroepmedewerkers sturen open brief naar NPO-voorzitter Shula Rijxman
Shula Rijxman - © Michel Schnater

UPDATE Publieke omroepmedewerkers van onder andere BNNVARA, NTR, VPRO en EO vragen in een open brief om een gesprek met NPO-voorzitter Shula Rijxman. Zij willen meer aandacht voor hun situatie en de verspilling van publieke gelden in Hilversum als de grootste draaideur van Nederland. Laatste wijziging: 29 juni 2020, 14:25

De briefschrijvers stellen (.pdf) dat de voorzitter tot twee keer toe weigerde met hen in gesprek te gaan over werkzekerheid bij de omroepen. De omroepmedewerkers ervaren een groot gebrek aan waardering en willen meer vaste contracten.

Bij de landelijke publieke omroepen werken zo’n 1300 medewerkers op tijdelijke contracten en dat is nog zonder de zzp-ers en alle aan- en uitbesteding. Onlangs bleek uit een peiling van de FNV dat 85 procent van de landelijke publieke omroepmedewerkers vindt dat er teveel gebruik wordt gemaakt van tijdelijke contracten.

“We hebben genoeg van het gevoel er niet helemaal bij te horen. Je vier jaar met volle inzet en toewijding storten op het maken van mooie radio of televisie, om daarna te mogen vertrekken met het gevoel ‘voor jou tien anderen’. Tot er zes maanden plus één dag voorbij zijn en je weer tot vier contracten lang ‘mag’ terugkomen en elk jaar weer kluivend op je nagels hoopt op nog een jaar,” zo valt te lezen in de open brief.

Omroepmedewerkers in de open brief: “De politiek verwijst ons naar de omroepdirecteuren, de omroepdirecteuren verwijzen ons naar NPO-beleid en wanneer we tot twee keer toe bij de NPO-voorzitter aankloppen moeten we weer​ bij de omroepdirecteuren zijn.” Caroline Weber, projectleider FNV Mediamakers: “Wij willen dat minister Slob de verantwoordelijkheid pakt en zorgt voor een stabielere financiering van de publieke omroep, de NPO beter programma’s gaat plannen en dat omroepdirecteuren zich een goed werkgever tonen door meer vaste contracten te bieden.”

“Wij willen dat onze loyaliteit, aan onze omroepen, aan onze programma’s, wederkerig wordt. Niet omdat het moet, maar omdat dat zo hoort. Omdat dat netjes is. De NPO en de omroepbazen lijken personeel te beschouwen als een noodzakelijk kwaad. Wij zijn hier om je te vertellen: wij zijn een noodzakelijk goed.”

Rijxman heeft de bond laten weten een gesprek op dit moment niet gepast te vinden vanwege de lopende cao-onderhandelingen, waarbij ook de FNV aan tafel zit. “Bij deze gelegenheid wil ik wel graag de hoop uitspreken, dat er nu snel een nieuwe cao tot stand komt. Dat heeft al veel te lang geduurd en de omroepmedewerkers verdienen onze waardering, zeker na de enorme veerkracht die zij de afgelopen maanden hebben getoond. Ik wens alle betrokken partijen veel succes toe met de onderhandelingen.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.