website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Kritiek op BNNVARA-programma Vier Handen Op Eén Buik

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in discussie op maandag 4 juni 2018, 09:59

Nieuws NRC stelt in een kritisch stuk de handelswijze van het BNNVARA-programma 'Vier Handen Op Eén Buik' aan de kaak. In het programma worden tieners gevolgd tijdens hun zwangerschap, de bevalling en daarna. Het draait expliciet om het bieden van hulp, maar volgens NRC zijn de deelnemers vaak slechter af. BNNVARA betreurt het dat de stellen nu negatief kijken op het programma.

De krant heeft al vaker over hulpprogramma’s geschreven waar het een en ander mis mee zou zijn. In dit geval sprak NRC met vier oud-deelnemers en (in drie gevallen) hun partners, een oud werknemer van het productiehuis en een pastor die betrokken was bij de opnames. De krant kreeg verder inzage in contracten en WhatsApp-berichten.

Volgens NRC blijkt in de praktijk de belangen van de deelnemer lang niet altijd voorop staan. Ze tekenen doorgaans verregaande contracten. In ruil voor 750 euro geven ze veel rechten weg. En als ze willen stoppen met hun deelname dan is er een boeteclausule van 5.000 euro. Intieme opnames mogen verder worden uitgezonden zonder dat de deelnemers ze hebben gezien. In het contract staat dat de zeggenschap over de beelden volledig ligt bij de producent. Soms gaat het om uiterst privacygevoelige informatie. Structurele hulp van hulpverleningsinstanties aan de jongeren, die vaak in moeilijke financiële omstandigheden verkeren, is er niet.

Reactie BNNVARA
In een reactie stelt BNNVARA dat de omroep in het NRC-artikel overkomt als “erg zakelijk en weinig invoelend, terwijl dit programma en deelnemers daaraan ons zeer aan het hart gaan. Juist omdat we ons bewust zijn van de kwetsbaarheid van deze meiden met wie we het programma maken vinden we het belangrijk te benadrukken dat dit programma integer en met zorg gemaakt wordt door producent Skyhigh TV.”

“Er zijn door NRC enkele tienermoeders en hun partners gesproken die heftige ervaringen achter de rug hebben. Deze ervaringen hebben we in het programma ook in beeld gebracht. Dat deze stellen daar nu negatief op terug kijken betreuren we als makers van dit programma ten zeerste.”

Opvallend is dat de omroep in die reactie niet ingaat over de contracten die ze deelnemers aanbiedt. Bij NRC zeggen ze daar nog wel over dat het normaal is een boeteclausule op te nemen in een contract. Volgens de omroep is het “gebruikelijk” voor een televisieprogramma om “een boeteclausule” op te voeren, wanneer iemand “zonder aantoonbare reden van overmacht” stopt. [...] Wat ‘aantoonbare overmacht’ is, wordt vooraf “zeker” uitgelegd, stelt de omroep. ‘Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn als de tienermoeder onverhoopt een miskraam krijgt of zelf ziek wordt. Redenen waardoor verdere deelname niet meer verantwoord zou zijn”.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.