website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

2.42-omroepen verdwijnen definitief

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in bezuinigingen op Wednesday 13 February 2013, 15:35

Nieuws

Voor de kleine levensbeschouwelijke omroepen is in het toekomstige en compacte omroepbestel helemaal geen plek meer. Uit het uitgewerkte wetsvoorstel blijkt dat deze omroepen naast hun budget ook al hun zendtijd verliezen. Staatssecretaris Dekker (Media) gaat met de raad van bestuur van de NPO afspraken maken over een goede inbedding van levensbeschouwelijke programma’s en de betrokkenheid van genootschappen.

In het compacte omroepbestel zitten vanaf 2016 nog maar maximaal acht omroeporganisaties. Nu zijn dat er nu nog 21. Het toekomstige omroepbestel bestaat uit drie fusieomroepen: KRO-NCRV, TROS-AVRO en VARA-BNN. De EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, evenals de taakorganisaties NOS en NTR. Elke omroepvereniging krijgt een basisbudget om zo een minimaal aantal uren uit te zenden. Omroepen die vrijwillig fuseren, krijgen het dubbele basisbudget en een fusiebonus.

De huidige aspirant-omroepen PowNed en WNL moeten eerst nog definitief worden toegelaten. Zij worden inhoudelijk getoetst en moeten tenminste 150.000 leden te hebben. Als dat lukt en worden toegelaten, dan moeten zij zich aansluiten bij een van de erkende omroeporganisaties.

“De toekomstige publieke omroep is compacter en wendbaarder en kent hoe dan ook minder spelers. Dit wetsvoorstel is daarvoor een belangrijke en noodzakelijke stap”, aldus Dekker. De volgende stap is een technische uitwerking van de bezuiniging van 100 miljoen (Rutte-Asscher). Verder werkt de staatssecretaris aan een verkenning naar de toekomst van de publieke omroep. De opzet hiervan zal voor de zomer aan de Tweede Kamer worden gestuurd.

2 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Jan Peter Versteege, 14 February 2013, 21:56

    Jammer dat de kleine levensbeschouwelijke omroepen moeten verdwijnen. Ik vind dat je binnen de gedeeltelijke werkelijkheid van ons omroepbestel op levensbeschouwelijk gebied veel van elkaar kunt leren via hun programma’s. Ik verwacht niet dat je het schrappen van zendtijd voor deze unieke levensbeschouwelijke stemmen ondervangt met ‘goede afspraken’ te maken met de raad van bestuur van de NPO. Maar hopelijk heb ik ongelijk…

  2. 2. van driel, 11 August 2013, 08:31

    Ik ben het met Versteege eens ik vind het ook jammer dat ze verdwijnen waar om worden ze dan niet onder gebracht bij de N.T.R. Dit vind ik discreminatie want de MOSLIMS houden wel hun zen tijd en wel onder de vlag van de N.T.R maar ja zij gaan voor de NEDERLANDERS daar door kan je zien dat de N.T.R, LINKS IS NET ALS DE NOS