— dinsdag 12 maart 2019, 09:03 | 0 reacties, praat mee

En weer gaat het mis bij hulptelevisie

© Bas Czerwinski / ANP

Bij het programma Anorexia Eetclub, gemaakt door producent Skyhigh TV voor de publieke omroep NTR, ging van alles mis voorafgaand aan de opnames, meldt NRC. Laatste wijziging: 12 maart 2019, 09:10

Volgens de krant was er in het selectietraject voor Anorexia Eetclub – de fase waarin deelnemers geworven werden – nauwelijks oog voor het ziektebeeld en de problematiek van de jonge doelgroep.

Zo kregen tientallen, maar mogelijk meer, (minderjarige) jongeren via social media persoonlijke berichten.  Ze werden gepolst voor het programma en de suggestie werd gewekt dat er begeleiding zou zijn van twee deskundigen: “een psycholoog en diëtiste”. In werkelijkheid was er alleen een diëtist. Zeker een van de jongeren is voor deelname afgewezen omdat zij niet ziek genoeg (meer) zou zijn. Ook werd zonder toestemming persoonlijke gegevens met derden gedeeld. En van een jongere, die verbleef in een kliniek voor eetstoornissen, werd een gesprek gevoerd over deelname, zonder dat de programmamakers dit aan de behandelaars hebben gemeld.

NRC heeft al vaker geschreven over hulptelevisie. Eerder ging het mis bij programma’s als Geef mij nu je angst (RTL, hulp bij angst- en dwangstoornissen), Een nieuw begin (RTL, cosmetische hulp) en Vier Handen op een Buik (BNNVARA, hulp aan tienermoeders). Na publicatie van die artikelen en onder politieke en maatschappelijke druk beloofden televisiemakers beterschap.

NTR en SkyHigh TV laten in een uitgebreide reactie aan NRC weten dat het programma met de grootste zorg is gemaakt. Jan van Holsteyn, eindredacteur van de NTR: “Wij hebben steeds gezegd: wij kennen die ziekte niet voldoende. We weten wel: het zijn kwetsbare mensen, dus zorg dat behandelaars, de omgeving, de ouders op de hoogte zijn, en instemmen met deelname.”

Skyhigh TV stelt dat aan potentiële deelnemers altijd duidelijk is gemaakt dat de kooktraining “geen behandeling is”, en ook dat ze van deelname niet gezonder zouden worden.

Lees ook:
Kritiek op BNNVARA-programma Vier Handen Op Eén Buik (4 juni 2018)
RTL gaat de interne regels voor hulp-tv aanpassen (19 december 2016)

Bekijk meer van

Skyhigh TV NTR Anorexia Eetclub

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.