— maandag 7 september 2020, 15:21 | 0 reacties, praat mee

Mediahuis in gesprek met NDC Mediagroep over overname

© Jonas Roosens / ANP

Mediahuis is op het overnamepad. De Vlaamse uitgever van De Standaard, NRC en De Telegraaf is in vergaande gesprekken in verband met de overname van de Noord-Nederlandse uitgever NDC Mediagroep, meldt De Standaard op basis van een gezamenlijke verklaring.

Mediahuis zegt in een korte mededeling dat het in vergaande gesprekken is in verband met de overname van NDC door Mediahuis maar dat het te vroeg is om uitspraken over de uitkomst te doen.

NDC mediagroep is onder andere bekend als eigenaar van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad. Het bedrijf telt 550 werknemers en heeft een omzet van 120 miljoen euro.

Mediahuis is al in de regio actief met het Noordhollands Dagblad, voorheen onderdeel van Holland Media Combinatie (HMC). Als de overname van NDC lukt, zou er sprake zijn van een ruimschootse verdubbeling van het regionaal marktaandeel van Mediahuis dat in Nederland naast enkele grote landelijke publicaties (De Telegraaf, NRC en NRC Next) ook een reeks regionale kranten omvat zoals De Limburger, het Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander. Het bedrijf haalt een jaaromzet van circa 1 miljard euro.

Eerder dit jaar nam Mediahuis uitgever Saint-Paul Luxembourg over. Meer bij De Standaard / Dagblad van het Noorden

De NVJ beziet deze ontwikkeling met ‘kritische belangstelling’, laat algemeen secretaris Thomas Bruning weten. ‘Aan de ene kant zorgt deze overname door het kapitaalkrachtige Mediahuis voor lucht en perspectief bij het in benarde financiële omstandigheden verkerende NDC, aan de andere kant verdwijnt hiermee weer een onafhankelijke uitgeverij van het toneel. En blijven er nog maar twee machtige spelers over’.

Over de gevolgen van deze overname voor de pluriformiteit in het medialandschap wil de NVJ op korte termijn in overleg met Mediahuis. Daarbij zullen de positie van de redacties van NDC en het arbeidsvoorwaardenbeleid ten opzichte van de journalisten werkzaam bij Mediahuis belangrijke onderwerpen van gesprek zijn.

Lees ook:
De mediawereld in Nederland beweegt snel naar drie grote mediapartijen

Bekijk meer van

NDC Mediagroep Mediahuis

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.