Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 8 december 2023, 08:36 | 0 reacties, praat mee

Verbazing over RTL- contract voor Matthijs van Nieuwkerk

© Anneke Janssen

UPDATE Het is voor de NPO-commissie die onderzoek doet naar de werkcultuur bij de NPO en het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk een raadsel waarom RTL niet heeft gewacht met het aanbieden van een contract aan de presentator. "Zeker nu is aangekondigd dat het rapport binnenkort verschijnt", aldus commissievoorzitter Martin van Rijn. Vrijdag werd bekend dat Van Nieuwkerk een contract heeft getekend bij RTL. Hij gaat programma's maken voor RTL en Videoland. Er is vanavond ook een interview met hem te zien bij RTL. Laatste wijziging: 8 december 2023, 15:14

De commissie-Van Rijn (Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, OGCO) doet, mede naar aanleiding van de publicaties in de Volkskrant over vermeend grensoverschrijdend gedrag van Van Nieuwkerk bij DWDD, al een jaar onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO. De commissie heeft niet de werkcultuur bij de commerciële zenders onderzocht.

De resultaten van dat onderzoek worden naar verwachting eind januari gepresenteerd, zo werd gisteren bekend. De NPO heeft al gezegd dat zij pas na het onderzoek wilde nadenken over een eventuele terugkeer van de presentator op televisie.

Van Rijn beklemtoont dat de ‘gevolgen, die de gebeurtenissen op de medewerkers hebben gehad en nog steeds hebben, groot is’. Daarom benadrukt hij te hopen ‘dat er geleerd wordt van het verleden’ en gaat hij ‘ervan uit dat alle betrokkenen de aanbevelingen van ons rapport ter harte zullen nemen’.

Reactie Mariëtte Hamer
Ook Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het “pijnlijk” dat RTL gaat samenwerken met Matthijs van Nieuwkerk voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid. Dat laat Hamer vrijdag aan het ANP weten.

“Het feit dat het rapport niet wordt afgewacht is pijnlijk voor alle melders die de moed hebben verzameld om hun ervaringen te delen. En het zal - vrees ik - de meldingsbereidheid verder verkleinen”, aldus Hamer. “We weten hoe hoog de drempel is om je te melden en je ervaring te delen. Het is daarom ontzettend belangrijk dat melders zich gehoord en gesteund voelen.”

Weg vrij
Programmadirecteur Peter van der Vorst van RTL stelde in een verklaring dat Van Nieuwkerk zich bij RTL moet houden aan het Mediapact Respectvol Samenwerken dat tot stand kwam na de misstanden achter de schermen van het programma The Voice of Holland. Het pact staat voor het gesprek aangaan, dilemma’s delen en van elkaar leren. Van der Vorst: “Dat hebben wij gedaan, en dat heeft Matthijs ook gedaan: het gesprek aangaan en leren van wat er mis is gegaan. Hiermee is wat ons betreft de weg vrij voor een rentree op tv. En wij zijn blij dat Matthijs hiervoor het RTL-podium heeft gekozen.”

“Omdat de open en goede gesprekken met hem reeds hebben geleid tot een overeenkomst, en de presentatie van het onderzoek onlangs weer is uitgesteld, willen we niet langer wachten met het bekendmaken ervan”, aldus Van der Vorst.

Contract van vier jaar
Het AD bracht het nieuws van de overstap donderdagavond al op basis van bronnen. Het gaat om een contract van vier jaar. Van Nieuwkerk zal vanaf het voorjaar van 2024 te zien zijn met een wekelijks, actueel programma vol muziek op de zondagavond bij RTL 4. Daarnaast wordt gesproken over andere, nieuw te ontwikkelen programma’s voor RTL en Videoland.

Vanavond zal Van Nieuwkerk voor het eerst sinds de onthullingen over de wantoestanden achter de schermen bij De wereld draait door te zien zijn op televisie. In een exclusief interview met RTL Boulevard doet de presentator zijn verhaal. Dat bevestigt het management van Van Nieuwkerk aan De Telegraaf.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.