NVJ compleet lid

— zaterdag 19 november 2022, 15:45 | 0 reacties, praat mee

NPO en omroepen komen snel met actieplan veilige werkomgeving

NPO en omroepen komen snel met actieplan veilige werkomgeving
Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van NPO. - © Michel Schnater

De NPO gaat "op korte termijn" samen met alle omroepen een actieplan opstellen "om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep", aldus NPO-voorzitter Frederieke Leeflang zaterdag. Laatste wijziging: 23 november 2022, 15:19

Dit maakte zij bekend na een gesprek hierover met staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media), dat volgde na het vrijdag verschenen Volkskrantartikel over grensoverschrijdend gedrag bij het BNNVARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD).

“Bij de publieke omroepen zijn we allemaal enorm geschrokken van het grote aantal medewerkers dat negatieve en angstige ervaringen heeft opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD”, zegt Leeflang. “Dit had nooit mogen gebeuren. Vanmorgen heb ik daar met staatssecretaris Gunay Uslu over gesproken en beiden zijn we tot de conclusie gekomen dat we snel en grondig moeten uitzoeken wat hier precies gebeurd is en wat we als publieke omroep kunnen doen om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen.”

Het doel is om met “concrete acties” te komen. “We doen dit ten eerste voor alle medewerkers van de publieke omroep; iedereen die voor en achter de schermen werkt bij onze programma’s. We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.”

NVJ: Flexpraktijk indammen
De NVJ is blij met de reactie van de NPO, maar hoopt op concrete actie, laat algemeen secretaris Thomas Bruning aan Villamedia weten.

‘Op zich goed dat ze willen acteren, maar in zo’n plan moeten ook harde afspraken over het inperken van flexcontracten bij de omroepen en productiehuizen thuishoren. Daar dringen we al jaren op aan en dat willen we nu realiseren.  De genoemde door de omroep gewenste verandering van cultuur moet gepaard gaan met concrete stappen met betrekking tot het indammen van de flexpraktijk, anders verandert er niets aan de onveiligheid op veel redacties.’

Bruning zegt de indruk te hebben dat de NPO hier voor openstaat: ‘Dus wat ons betreft gaan we hier op korte termijn afspraken over maken.’

‘Het beeld is heftig’
De Volkskrant sprak met ruim vijftig voormalige medewerkers van de talkshow over “grensoverschrijdend gedrag” van de 62-jarige Matthijs van Nieuwkerk, die lange tijd een van de bestbetaalde presentatoren van de NPO was. Het ging volgens de medewerkers om “extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”. Tientallen werknemers vielen volgens de Volkskrant ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

Uslu gaf zaterdag al aan een actieplan van de NPO te willen zien. “Ik heb de voorzitter van de NPO gevraagd om grondig uit te zoeken wat hier is gebeurd”, aldus Uslu. “Het beeld dat in het artikel wordt geschetst, is heel heftig. Het beschreven gedrag is in alle situaties onacceptabel.”

De NPO is al enige tijd in gesprek met onder meer RTL, Talpa en ITV Nederland, om zo tot een aanpak te komen waarmee grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer kan worden tegengegaan. “Hiertoe wordt een gezamenlijk convenant voorbereid dat ook binnen afzienbare tijd zal worden gepresenteerd”, meldt de NPO zaterdag.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.