word studentlid

— vrijdag 18 november 2022, 22:05 | 0 reacties, praat mee

Grensoverschrijdend gedrag bij DWDD door Matthijs van Nieuwkerk

Grensoverschrijdend gedrag bij DWDD door Matthijs van Nieuwkerk
© Jeroen Jumelet / ANP

Tientallen medewerkers van het programma De Wereld Draait Door (2005-2020) spreken in een artikel van de Volkskrant over "grensoverschrijdend gedrag" van presentator Matthijs van Nieuwkerk. Het ging volgens de medewerkers om "extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen". Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden. Laatste wijziging: 23 november 2022, 15:11

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zegt in een reactie op de reconstructie van Abel Borman, Maud Effting en Willem Feenstra in de Volkskrant dat dit nooit had mogen gebeuren.

“Ook wij zijn enorm geschrokken van het grote aantal medewerkers die negatieve en angstige ervaringen hebben opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD en ook van het feit dat sommigen daar nu nog steeds last van hebben”, aldus de NPO op zijn website.

“Matthijs van Nieuwkerk erkent in zijn reactie aan de Volkskrant dat hij bij het maken van dit programma over grenzen heen is gegaan en dat hem dat spijt. Van BNNVARA hebben wij begrepen dat zij alles in het werk stellen om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen en dat ze zorgvuldig omgaan met de belangen van de medewerkers die hierbij betrokken zijn geweest.”

Hierbij moet worden vermeld dat Van Nieuwkerk twee reacties naar de krant stuurde. In zijn eerste reactie zou hij niet hebben onderkend dat hij te ver was gegaan, schrijft de krant.

Lees ook: ‘Medewerkers durven door tijdelijke contracten geen misstanden bij omroep te melden’

‘Pijnlijk’
BNNVARA laat weten het “pijnlijk” te vinden voor de medewerkers dat de omroep Matthijs van Nieuwkerk en de eindredacteuren van De Wereld Draait Door niet heeft aangesproken op hun gedrag.

De omroep laat weten signalen te hebben gehad van hoge werkdruk, zoals “de doorstroom van mensen en uitval door ziekte”. Deze signalen “werden door de toenmalige directies beoordeeld als het gevolg van de druk die komt kijken bij het maken van een dagelijks programma dat de lat hoog legt”. Als oplossing daarvoor werden extra mensen aangenomen.

“Voor de veiligheid op de werkvloer zijn deze oplossingen achteraf niet voldoende en passend geweest”, aldus de omroep. “De signalen hadden aanleiding moeten zijn om het gesprek aan te gaan met medewerkers.” BNNVARA stelt vooralsnog geen onafhankelijk onderzoek in, laat de omroep aan de Volkskrant weten. Wel roept de omroep (oud-)medewerkers op hun verhaal te delen.

Volgens de Volkskrant wilde de 62-jarige presentator in eerste instantie niet ingaan op vragen van de krant. In een eerste verklaring zou hij zoals eerder beschreven geen spijt hebben betuigd en zou Van Nieuwkerk ook niet hebben gereageerd op het aantal medewerkers dat ziek was uitgevallen. In een latere reactie liet Van Nieuwkerk volgens de krant weten dat het hem spijt.

BNNVARA zegt “teleurgesteld” te zijn over de twee verschillende statements van de presentator. De omroep heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden “zeer indringende” gesprekken gehad met Van Nieuwkerk. De twee statements doen geen recht aan die gesprekken, aldus BNNVARA. “Dat dwingt ons tot beraad en we gaan hierover met Matthijs in gesprek.”

Bekijk meer van

DWDD Dossier Van Nieuwkerk

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.