basis naar compleet

— maandag 5 februari 2024, 12:15 | 0 reacties, praat mee

RTL en Matthijs van Nieuwkerk stellen samenwerking voorlopig uit

Matthijs van Nieuwkerk - © Anneke Janssen / ANP

RTL en presentator Matthijs van Nieuwkerk stellen hun samenwerking uit. De presentator en zender hebben dat dit weekend gezamenlijk besloten. Het uitstel betekent dat de eerder aangekondigde voorgenomen programma’s voorlopig niet door zullen gaan. Laatste wijziging: 5 februari 2024, 13:29

Vorige week publiceerde de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen haar rapport over de veiligheid en werkcultuur bij de NPO. Daarin stonden heftige ervaringen van NPO-medewerkers. Het rapport werd mede geschreven na berichten over wangedrag op de werkvloer bij De Wereld Draait Door, dat Van Nieuwkerk vijftien jaar lang presenteerde.

Een dag nadat het rapport verscheen stelde directeur Content van BNNVARA Suzanne Kunzeler in een interview met de Volkskrant dat die omroep ernstigere meldingen over Van Nieuwkerk had gekregen.

Naar aanleiding van die uitspraken heeft Van Nieuwkerk op persoonlijke titel een brief [.pdf] naar zijn redactie gestuurd, laat RTL in het persbericht over het uitstel weten.

In die brief ontkent Van Nieuwkerk de meest recente beschuldigingen. “Ja, ik was verbaal intimiderend, ik heb daarbij grenzen overschreden.” [..] “. Ik zal vast
wel eens neus aan neus met iemand gestaan hebben in de 15 jaar dat we het programma maakten, nog gespannen van een uitzending. Niet goed, dat is helder. Maar ik heb nooit iemand over een tafel getrokken, ik heb nooit iemand in zijn gezicht gespuugd, ik heb nooit iemand bij de keel gegrepen of op de grond gewerkt, en ik hád overigens al nooit iemand op zijn knieën gedwongen. Dat staat allemaal zeer ver van mij af en ik vind de suggestie alleen al verschrikkelijk.”

Van Nieuwkerk schrijft verder: “En het treft me zeer onaangenaam te moeten lezen dat een relatie die kennelijk destijds als wederzijds en evenwichtig werd beoordeeld nu met terugwerkende kracht op eigen moreel gezag van de BNNVARA-directie als seksueel grensoverschrijdend wordt veroordeeld. En dat de kennelijke gangbare regeling die werd getroffen bij haar vertrek,  nu als ‘afkoop ’wordt bestempeld. Ik vind het gebruik van deze ernstige termen onterecht en zeer suggestief. “

Hij kaart aan dat mensen hem adviseren “onmiddellijk een rechtszaak tegen BNNVARA te beginnen wegens smaad en laster.” Maar hij twijfelt: “hoe dient zo’n zaak vervolgens het gesprek over een veilige werkomgeving voor televisiemedewerkers? Wat hebben de melders bij de commissie daaraan?”

Directeur Peter van der Vorst maakte begin december bekend dat Van Nieuwkerk naar RTL overstapte. Hij zei toen niet te willen wachten op het rapport van de Commissie-Van Rijn, dat meerdere keren was uitgesteld. “De timing hebben we verkeerd ingeschat”, stelt Van der Vorst nu. “Dit is niet het moment voor Matthijs om terug te keren op tv. Tot die conclusie zijn we na intensieve gesprekken dit weekend gekomen.”

“Publiekelijke beschuldigingen en discussies over grensoverschrijdend gedrag zijn complex en gevoelig”, aldus van der Vorst. “Het uitstellen van de samenwerking brengt rust. Het is nu eerst van groot belang dat de nadruk ligt op de verwerking van de ervaringen van de melders en de opvolging van de aanbevelingen in het rapport.”

RTL en Van Nieuwkerk zullen op een later moment bepalen “hoe en wanneer” ze met elkaar verder gaan.

Hier kan je alles vinden met betrekking tot het rapport van de commissie Van Rijn.

Wil je meer weten over misstanden bij programma’s en wat werkgevers tegen onveiligheid doen, dan is hier een overzicht te vinden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.