word studentlid

— vrijdag 1 april 2022, 11:04 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: BBC meldt nieuwe oorlogsmisdaden in Oekraïne

Liveblog Oekraïne: BBC meldt nieuwe oorlogsmisdaden in Oekraïne
© Sergei Supinsky / AFP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. De Britse omroep BBC, meldt dat er meer bewijs is van oorlogsmisdaden. De Russische mediawaakhond Roskomnadzor dreigt Wikipedia een boete op te leggen als het "onjuiste informatie over de Russische militaire operatie in Oekraïne" niet verwijderd. De toespraak die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagochtend voor de Tweede Kamer hield, is bekeken door 558.000 mensen. Laatste wijziging: 1 april 2022, 16:48

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

BBC meldt nieuwe oorlogsmisdaden
BBC-correspondent Jeremy Bowen vertelt dat ze bewijs hebben van nieuwe oorlogsmisdaden. Op een weg tussen de dorpen Mria en Myla hebben ze dertien lichamen geteld. Dat gebied stond tien uur voor hun komst nog onder controle van Russische troepen. Twee van de doden zijn bevestigd als Oekraïense burgers die zijn gedood door de Russen. De anderen zijn nog niet geïdentificeerd, maar slechts twee dragen herkenbare Oekraïense militaire uniformen. Er zouden ook pogingen zijn gedaan om de lichamen in brand te steken, om mogelijk bewijsmateriaal te vernietigen.

De gruwelijke scènes op de weg zijn volgens Bowen meer dan alleen een verschrikkelijke dood van mensen die het slachtoffer zijn geworden van het besluit van de Russische president Poetin om Oekraïne te vallen. “Het is ook een plaats delict, met bewijsmateriaal dat moet worden verzameld en bewaard voor een onderzoek wanneer deze oorlog eindigt. Onder de oorlogswetten worden burgers beschermd, en wanneer ze worden gedood in strijd met die wetten, komt hun dood neer op oorlogsmisdaden.”

The Guardian spreekt onafhankelijke Russische journalisten
The Guardian spreekt met een groep onafhankelijke Russische journalisten van Novaja Gazeta, Mediazona en New Times die proberen de wurggreep van het Kremlin op informatie over de oorlog in Oekraïne te doorbreken.

Zo vertelt Yevgenia Albats, van de New Times, dat sinds het begin van de oorlog 741 websites in Rusland zijn gesloten. Zij kan de site nog updaten door te werken via VPN.

En Elena Kostyuchenko, van Novaja Gazeta, is in Zuid-Oekraïne. Novaja Gazeta nam de beslissing om de Russische censuurwetten te volgen, niet het woord ‘oorlog’ of ‘bezetting’ te gebruiken, maar in plaats daarvan lege plekken te tonen waar de verboden woorden hoorden te staan. Kostyuchenko zegt dat ze haar teksten schreef zonder censuur en dat ze vervolgens werden geredigeerd door redacteuren in overleg met advocaten. “Als de wet was opgesteld om alleen journalisten in de gevangenis te zetten, zouden we alles publiceren, maar de wet is zo geformuleerd dat alle mensen die bij de tekst betrokken zijn: proeflezers, internetmanagers, verantwoordelijk zouden kunnen zijn”, zei Kostyuchenko.

Deze week werd bekend dat de krant tijdelijk stopt.

Wikipedia
Rusland dreigt Wikipedia een boete van 4 miljoen roebel (ruim 43.000 euro) op te leggen als het “onjuiste informatie over de Russische militaire operatie in Oekraïne” niet verwijderd.

‘Verkoolde lichamen gevonden op plek van video waar Russische krijgsgevangenen worden beschoten’
De Oekraïense journalist Yuri Butusov heeft de verkoolde lichamen van drie mannen gevonden, op de plek waar een video is opgenomen waarop te zien is hoe Russische soldaten in hun benen worden geschoten door Oekraïense soldaten. Dat meldt The Intercept.

Kijkcijfers speech Oekraïense president Zelensky
De toespraak die de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagochtend voor de Tweede Kamer hield, is bekeken door 558.000 mensen. De uitzending om 10.00 uur trok veel meer kijkers dan programma’s die normaal op dat tijdstip te zien zijn, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

 

 

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.