— maandag 28 maart 2022, 14:46 | 0 reacties, praat mee

Onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta stopt er tijdelijk mee

Dmitri Muratov verlaat het kantoor van Novaja Gazeta de dag dat hij te horen kreeg dat hij samen met Maria Ressa de Nobelprijs voor de vrede won - © Natalia Kolesnikova / AFP

De Russische onafhankelijke krant Novaja Gazeta stopt er voorlopig mee, na een nieuwe waarschuwing van de autoriteiten. Media in Rusland mogen de Russische invasie in Oekraïne geen oorlog noemen, maar in verbloemende taal slechts een "speciale militaire operatie". Laatste wijziging: 29 maart 2022, 10:03

Novaja Gazeta, dat gedrukt en online verschijnt, moest eerder al teksten over de strijd van haar website verwijderen. De krant wil weer beginnen als de “operatie” is afgelopen.

De krant geldt als een van de laatste onafhankelijke bolwerken onder de groeiende dictatuur van president Vladimir Poetin. Het dagblad ruimde onlangs nog de gehele voorpagina in voor een eerbetoon aan Marina Ovsjannikova, wegens haar anti-oorlogsprotest tijdens het journaal op de Russische staatstelevisie. De krant drukte de foto van Ovsjannikova met het plakkaat dat ze voor de camera hield zo groot mogelijk af. Het woord oorlog, dat driemaal in de tekst voorkwam, was onleesbaar gemaakt om te voorkomen dat er zou worden ingegrepen.

De hoofdredacteur en oprichter van de krant, Dmitri Muratov, was vorig jaar een van de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.