persveilig seminar

— maandag 14 maart 2022, 11:32 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Kommersant laat gevolgen ‘militaire invasie’ zien; New York Times start Telegram-kanaal

Politieagenten arresteren een man tijdens een protest tegen de oorlog in Oekraïne, op het Manezhnaya-plein in het centrum van Moskou. - © AFP

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne, Rusland en de impact op journalisten, media en de journalistiek. Het Russische dagblad Kommersant gebruikt niet het woord oorlog, maar laat in 106 foto's de gevolgen van de Russische 'militaire invasie' in Oekraïne zien. Voor het eerst is er kritiek op de oorlog te horen op Russische staatstelevisie. Eerste buitenlandse journalist is gedood in Oekraïne. En Nederlandse fotografen starten een inzamelactie voor hulp aan Oekraïne. Laatste wijziging: 15 maart 2022, 09:12

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

New York Times op Telegram
Dagblad de New York Times opent een kanaal op Telegram, de in Rusland populaire tegenhanger van WhatsApp. Het moet onafhankelijke en onpartijdige berichtgeving over de oorlog met Oekraïne naar lezers brengen, aldus de krant.

Geen woorden maar beelden
Hoe versla je de oorlog in Rusland als je niet het woord oorlog mag gebruiken? Het Russische dagblad Kommersant zegt het met beeld. Ze hebben 106 foto’s in de krant gezet en de enige woorden die ze gebruiken zijn: Military Operatie in Oekraïne. De foto’s spreken voor zich: de dood, vluchtende mensen, vernietigde gebouwen en militaire voertuigen.

En zelfs als je geen woorden gebruikt bij een demonstratie kan je worden opgepakt in Rusland.

Kremlin tegen staatsmedia: gebruik fragmenten van Tucker Carlson
Het Amerikaanse tijdschrift Mother Jones schrijft dat op 3 maart, toen Russische strijdkrachten Oekraïense steden bombardeerden, het Kremlin een verzoek stuurde aan pro-Kremlin media om vooral veel fragmenten te gebruiken van uitzendingen van de populaire Amerikaanse Fox News-presentator Tucker Carlson, die scherpe kritiek heeft op het optreden van de Verenigde Staten [en] de NAVO. Dat blijkt uit een gelekte memo van 12-pagina’s waar Mother Jones uit citeert.

Het vat het standpunt van Carlson samen: “Rusland beschermt alleen zijn belangen en veiligheid.” De memo bevat ook een citaat van Carlson: “En hoe zouden de VS zich gedragen als een dergelijke situatie zich zou ontwikkelen in het naburige Mexico of Canada?”

Kritiek op Rusland te horen op Russische staatstelevisie
Toch begint er kritiek op Rusland door te sijpelen op de Russische staatstelevisie, meldt de NOS. “We zien geen massale militaire overgave. We zien bepaald geen vriendelijkheid van de Oekraïense burgers. Wat we wel zien is veel verzet van het Oekraïense leger.” Dat zegt de bekende Russische filmregisseur Karen Sjachnazarov in een talkshow op staatszender Russia-1.

Een opvallend geluid, zegt Ruslandkenner Lisa Gaufman van de Rijksuniversiteit Groningen. “In zulke talkshows wordt altijd een hardline pro-Kremlinlijn gevolgd. Het feit dat er nu openlijk wordt afgeweken van het officiële verhaal is veelzeggend.“Ook opvallend is dat de talkshow niet live is en dat de kritiek niet in de montageruimte is gesneuveld. Het zou volgens Gaufman kunnen wijzen op een verschuiving in het officiële verhaal van het Kremlin.

Nieuwe blokkades
Na de blokkade van Facebook wordt ook Instagram in Rusland sinds vandaag geblokkeerd. Dat doet het Kremlin omdat Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, toestaat dat gebruikers oproepen tot het doden van Russische militairen en bestuurders zoals Poetin.

De Russische toezichthouder Roskomnadzor bevestigt dat de toegang tot Instagram in Rusland beperkt zal worden.

Een andere blokkade is dat YouTube wereldwijd de toegang tot de kanalen van Russische staatsmedia blokkeert. Het is sinds afgelopen week al niet meer mogelijk om Sputnik en Russia Today vanuit Europa te bekijken op de site. De Russische staatsmedia-kanalen op YouTube zijn in principe per direct nergens meer bereikbaar, schrijft het platform op Twitter. Het zal mogelijk nog even duren voordat dit technisch overal is doorgevoerd.

Amerikaanse journalist omgekomen in Oekraïne
In de Oekraïense stad Irpin is documentairemaker Brent Renaud om het leven gekomen en zijn collega Juan Arredondo gewond geraakt. Renaud is de eerste buitenlandse journalist die in de oorlog in Oekraïne is omgekomen. De auto waarin Renaud zat, werd beschoten door Russische troepen bij een checkpoint, vertelt Arredondo die bij hem in de auto zat. Lees hier het hele verhaal.

Oorlogscorrespondent Hans-Jaap Melissen ging naar het ziekenhuis waar Arredondo terecht kwam. Meer bij NU.nl

Fotografen starten inzamelactie voor hulp aan Oekraïne
Een aantal fotograferen in Nederland zijn bezig met een inzamelactie voor hulp aan Oekraïne: Fotografie voor Oekraïne. Zo’n 44 fotografen hebben allemaal één foto aangeleverd die voor 100 euro te koop is. De volledige opbrengst (ruim 80 euro per fotoprint) gaat naar Giro 555. De actie loopt tot 1 mei.


Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.