word studentlid

— donderdag 31 maart 2022, 11:36 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: verspreiders van desinformatie over Covid-19, verspreiden nu vooral pro-Russische desinformatie over Oekraïne

Liveblog Oekraïne: verspreiders van desinformatie over Covid-19, verspreiden nu vooral pro-Russische desinformatie over Oekraïne
Familieleden van een Oekraïense soldaat wonen zijn begrafenisceremonie bij in Odessa

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Verspreiders van desinformatie over Covid, verspreiden nu vooral pro-Russische desinformatie over Oekraïne. De Russische journalist Rodion Severyanov is neergeschoten in Marioepol. De video die waarschijnlijk Oekraïense soldaten toont die Russische krijgsgevangenen mishandelen en neerschieten, wordt verder onderzocht. En de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Tweede Kamer toegesproken. Laatste wijziging: 31 maart 2022, 17:00

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Desinformatie
Al meer dan een maand brengen media nieuws over de oorlog in Oekraïne. Maar desinformatie volgt op de voet. Uit onderzoek van het European Digital Media Observatory (EDMO), een fact-checking netwerk, blijkt nu dat aanhangers van complottheorieën die zich jarenlang op de Covid-19-pandemie hebben gefocust zijn omgeschakeld naar het brengen van pro-Russische desinformatie over Oekraïne.

De omschakeling van verspreiders van desinformatie van pandemie naar oorlog is waargenomen door factcheckers in verschillende landen zoals Spanje, Italië, Polen, Denemarken, Duitsland en Frankrijk.

Russische journalist neergeschoten in Marioepol
Afgelopen dinsdag is de Russische journalist Rodion Severyanov neergeschoten in Oekraïne. De correspondent werkt voor de Russische omroep Izvestiya TV. Hij werd volgens meerdere berichten in zijn been geschoten in de Oekraïense stad Marioepol, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ.

Severanov is embedded met de Russen mee en hij deed verslag van de activiteiten van Russische troepen en hun pro-Russische bondgenoten in Oekraïne toen een van die soldaten gewond raakte. Severyanov werd neergeschoten toen hij stopte om die soldaat te helpen.

Volgens Severyanov werd hij neergeschoten door een scherpschutter. “Het was onmogelijk om het opschrift ‘Press’ op mijn kogelvrije vest niet op te merken, dus hij wist precies op wie hij aan het schieten was’, aldus Severanov in een interview.

Video met mogelijk oorlogsmisdaden verder onderzocht
De video die waarschijnlijk Oekraïense soldaten toont die Russische krijgsgevangenen mishandelen en neerschieten, wordt verder onderzocht. The New York Times maakte er al eerder melding van. Ook andere media onderzoeken nu de schokkende beelden die, als ze echt zijn, oorlogsmisdaden tonen. Onder andere de BBC, de NOS en NRC zijn op de video gedoken.

Zelensky spreekt met Nederlandse Tweede Kamer
Nederland moet alle handel met Rusland stoppen en ook bereid zijn tot een boycot van Russisch gas, meldt de NOS. Dat heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gezegd tegen de Tweede Kamer. Hij sprak de politici toe via een videoverbinding.

Hij wees erop dat Nederland door Russisch gas te kopen miljarden bijdraagt aan de oorlog die door Poetin gevoerd wordt. “Er zijn sterkere sancties nodig, zodat Rusland geen kans heeft de oorlog verder in Europa te voeren.” Ook riep Zelensky de Nederlandse regering op om meer wapens te leveren aan Oekraïne, boven op de middelen die al gestuurd zijn.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne liveblog

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.