banner festival 23

— maandag 11 januari 2021, 12:21 | 0 reacties, praat mee

Laatste poging gratieverzoek Assange bij vertrekkend president Trump

AFP

Met anderhalve week te gaan voor het einde van zijn presidentschap, dringen aanhangers van Julian Assange bij president Trump aan op een presidentieel pardon voor de WikiLeaks-oprichter. Een Britse rechter oordeelde vorige week dat Assanges gezondheid uitwijzing naar de Verenigde Staten niet toelaat. Een verzoek om op borgtocht vrij te komen werd echter verworpen. Laatste wijziging: 11 januari 2021, 12:29

Volgens de indieners van het verzoek gaat het om een principieel journalistiek vraagstuk, met grote gevolgen voor journalisten die over nationale veiligheid berichten. “Als het lukt om Julian vrij te krijgen, voorkomt dat een precedent. Als Julian neergaat, is dat slecht voor iedereen”, aldus voormalig journalist Mark Davis in de New York Times.

Davis werkte in het verleden in Australië met Assange samen.

Het verzoek tot clementie zou nog niet op het bureau van Trump zijn beland. De indieners beseffen dat de tijd dringt en vrezen dat de ophef rond de bestorming van het Capitool en een hernieuwde afzettingsprocedure de aandacht van de zaak Assange afleidt.

Trump verleende afgelopen december meerdere keren gratie, onder meer aan politieke sleutelfiguren rond zijn eerste impeachmentproces en vier veroordeelde huurlingen van Blackwater. Die waren in 2007 betrokken bij een slachting in Irak, waarbij 17 ongewapende burgers werden gedood.

De petitie, in handen van de New York Times, wijst verder op de strafverkorting die president Obama verleende aan Chelsea Manning, de militair die WikiLeaks videomateriaal en geheime documenten toespeelde.

Uit Republikeinse hoek was er toen overig flinke kritiek op de stap van Obama, die volgens Republikeinse politieke kopstukken ‘verraad’ zou belonen. Senator McCain noemde WikiLeaks in 2017 “een fel anti-Amerikaanse organisatie” met een faciliterende rol voor Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Meer bij de New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.