Laatste poging gratieverzoek Assange bij vertrekkend president Trump

Met anderhalve week te gaan voor het einde van zijn presidentschap, dringen aanhangers van Julian Assange bij president Trump aan op een presidentieel pardon voor de WikiLeaks-oprichter. Een Britse rechter oordeelde vorige week dat Assanges gezondheid uitwijzing naar de Verenigde Staten niet toelaat. Een verzoek om op borgtocht vrij te komen werd echter verworpen.
Volgens de indieners van het verzoek gaat het om een principieel journalistiek vraagstuk, met grote gevolgen voor journalisten die over nationale veiligheid berichten. “Als het lukt om Julian vrij te krijgen, voorkomt dat een precedent. Als Julian neergaat, is dat slecht voor iedereen”, aldus voormalig journalist Mark Davis in de New York Times.
Davis werkte in het verleden in Australië met Assange samen.
Het verzoek tot clementie zou nog niet op het bureau van Trump zijn beland. De indieners beseffen dat de tijd dringt en vrezen dat de ophef rond de bestorming van het Capitool en een hernieuwde afzettingsprocedure de aandacht van de zaak Assange afleidt.
Trump verleende afgelopen december meerdere keren gratie, onder meer aan politieke sleutelfiguren rond zijn eerste impeachmentproces en vier veroordeelde huurlingen van Blackwater. Die waren in 2007 betrokken bij een slachting in Irak, waarbij 17 ongewapende burgers werden gedood.
De petitie, in handen van de New York Times, wijst verder op de strafverkorting die president Obama verleende aan Chelsea Manning, de militair die WikiLeaks videomateriaal en geheime documenten toespeelde.
Uit Republikeinse hoek was er toen overig flinke kritiek op de stap van Obama, die volgens Republikeinse politieke kopstukken ‘verraad’ zou belonen. Senator McCain noemde WikiLeaks in 2017 “een fel anti-Amerikaanse organisatie” met een faciliterende rol voor Russische inmenging in de verkiezingen van 2016. Meer bij de New York Times
Praat mee