— woensdag 6 januari 2021, 13:49 | 0 reacties, praat mee

Geen vrijlating op borgtocht voor Assange

Assange bij de rechtbank in Londen - © EPA / Facuno Arrizabalaga

WikiLeaks-oprichter Julian Assange komt niet op borgtocht vrij. Dat heeft een Britse rechter woensdag besloten nadat afgelopen maandag werd bepaald dat Assange niet uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. Bij uitlevering zou zijn mentale gezondheid volgens de rechter in gevaar komen.

De VS hadden om uitlevering gevraagd omdat Assange volgens hem computervredebreuk heeft gepleegd. Assange wordt tevens beschuldigd van het actief werven van hackers. In de VS hangt hem een straf van maximaal 175 jaar boven het hoofd.

De Verenigde Staten gingen in hoger beroep tegen de uitspraak van afgelopen maandag. De Britse rechter Vanessa Baraitser oordeelde op woensdag dat er genoeg gronden zijn om aan te nemen dat Assange zich niet zou melden voor dat hoger beroep, meldt CNN.

De 49-jarige Australiër blijft voorlopig nog vastzitten in de Belmarsh-gevangenis in Londen. Daar zit hij inmiddels bijna een jaar vast voor het schenden van voorwaarden die aan een eerdere voorwaardelijke invrijheidstelling waren verbonden. In 2012 vluchtte Assange de Ecuadoraanse ambassade in Londen binnen om uitzetting naar Zweden te voorkomen.

Bekijk meer van

Julien Assange

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.