— vrijdag 15 juni 2018, 16:41 | 0 reacties, praat mee

Geen concrete acties minister voor bescherming journalisten

Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer in maart - © Remko de Waal / ANP

Er wordt een app ontwikkeld voor journalisten die met geweld of dreigementen worden geconfronteerd, waarbij ze meer informatie krijgen over wat te doen en hoe te handelen. En er komt vooralsnog geen "team bedreigde journalisten analoog aan het team bedreigde politici". Dat meldt minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer waarin de stand van zaken, voornemens en knelpunten worden gegeven bij het invoeren van een landelijke aanpak voor de bescherming van journalisten.

De brief volgt na een rondetafelgesprek in maart met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), politie en het Openbaar Ministerie (OM), die deelnemen in een zelf opgerichte Stuurgroep Uit onderzoek bleek dat het aantal bedreigingen tegen journalisten toenam.

In de brief somt de minister opvallend genoeg niet alleen het uitblijven van zijn eigen maatregelen op, maar ook de initiatieven van de Stuurgroep. Binnen die Stuurgroep is bijvoorbeeld het idee voor de app ontstaan. De minister vindt dat een goed idee, zonder overigens geld ter beschikking te stellen.

De Stuurgroep is verder van plan een actievere rol te gaan vervullen bij het doen van aangifte. Onder meer door een casemanager aan te stellen. Volgens de minister omdat er “een discrepantie (blijkt) te zijn tussen de beleving van het aantal incidenten en de feitelijkheid van een beperkt aantal aangiften”. Daarnaast is gesproken over het aangifteproces en de vervolging en welke diensten men mag verwachten van politie en OM.

Naast de bovengenoemde initiatieven van de Stuurgroep meldt Grapperhaus dat er geen concrete voorstellen zijn voor het invoeren van anti-Strategic Lawsuit Against Public Participation (SLAPP) wetgeving, maar er komt wel een onderzoek omdat er “geen zicht is op de aard en omvang van civiele procedures die in dit kader worden aangespannen”. SLAPP-wetgeving wordt in het buitenland gebruikt om journalisten en media steeds te confronteren met nieuwe rechtszaken, iets waar de Nederlandse freelance journalist Peter Olsthoorn over kan meepraten.

Het ligt volgens de minister niet voor de hand om het Persvrijheidsfonds, dat ondersteuning biedt bij juridische procedures met een principieel karakter, direct financieel te ondersteunen. Het fonds is een onafhankelijke stichting en hecht veel waarde aan die onafhankelijkheid onder meer omdat zij zich hard maken voor zaken tegen overheidsbelemmering.

Maar de minister voor BVOM zal wel nader onderzoeken of het mogelijk is om financiering vrij te maken om goede randvoorwaarden te creëren om bedreigingen tegen te gaan en zal in overleg met de beroepsverenigingen onderzoeken wat die randvoorwaarden zijn. Lees hier de Kamerbrief

Thomas Bruning van de NVJ wil nog niet inhoudelijk reageren op de brief van de minister. Wel is hij enigszins overvallen dat de plannen van de Stuurgroep al in de brief van de minister staan, omdat nog niet duidelijk is of en wanneer die worden uitgevoerd.

Bekijk meer van

Tweede Kamer Recht Grapperhaus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.