training eu starters

— woensdag 14 maart 2018, 13:34 | 0 reacties, praat mee

NVJ: ‘Overheid moet actiever optreden bij bedreigingen’

Thomas Bruning (l) luistert naar andere aanwezigen die bedreigingen aan den lijve ondervonden | Remko de Waal / ANP

Tijdens een speciaal rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over bedreiging en bescherming van journalisten heeft secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gepleit voor meer aandacht voor de groeiende agressie jegens journalisten. Laatste wijziging: 19 maart 2018, 13:43

Aanleiding voor het gesprek was het vorig jaar verschenen rapport over een toename van het aantal bedreigingen aan het adres van Nederlandse journalisten.

Bruning noemt de lage bereidheid aangifte te doen van bedreiging een fors probleem. Als er wel aangifte wordt gedaan, wordt er volgens Bruning onvoldoende urgentie gevoeld bij politie en Openbaar Ministerie (OM). De aangifte verdwijnt volgens Bruning ‘niet eens uit onwil’ op de grote stapel, maar een actieve afhandeling van aangifte of bedreiging is nu net “het meest effectieve signaal dat de overheid kan afgeven”.

Ook als een journalist minder bekend is of het incident toevallig niet op camera is vastgelegd, moeten de politie en het OM doortastend optreden, aldus Bruning. In dat licht moet er ook meer aandacht zijn voor het groeiend aantal digitale bedreigingen.

Bruning: “Juist hier zien we een soort machteloosheid bij Politie en OM om actie te ondernemen, terwijl de impact richting de journalist vaak groot is. Gezinsleden van journalisten worden in ernstige bedreigingen betrokken, maar toch verdwijnen aangiftes op een onduidelijke grote stapel en hoort de betrokken journalist er nooit meer van.”

Hij pleit voor de komst van een vast ‘contactfunctionaris’ die het verloop van de afhandeling volgt en terugkoppelt. De politie en het OM willen wel, merkt Bruning, maar de minister heeft besloten dat de zogeheten Eenduidige Landelijke Afspraken (die agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak bestraffen) niet op journalisten van toepassing zijn.

Bruning: “Wij betreuren dat omdat daarmee politie en OM niet goed aanspreekbaar zijn op concrete afspraken betreffende de journalistieke beroepsgroep.”

Bekijk meer van

Thomas Bruning Recht NVJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.