word studentlid

— dinsdag 6 december 2016, 16:33 | 0 reacties, praat mee

Tweede Kamer wil onderzoek naar bedreigingen onderzoeksjournalistiek

Tweede Kamer wil onderzoek naar bedreigingen onderzoeksjournalistiek
Bart Maat / ANP

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin staatssecretaris Sander Dekker wordt opgedragen onderzoek te doen naar bedreigingen voor onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek in Nederland. Onder meer de praktijk van het doorlopend aanspannen van rechtszaken tegen individuele journalisten en publicaties zou daarbij tegen het licht gehouden moeten worden. Laatste wijziging: 6 december 2016, 16:37

Pieter Heerma (CDA) en Mohammed Mohandis (PvdA) vroegen in de motie onder meer of daartegen wetgeving valt op te tuigen. Het overladen van journalisten en uitgaven met rechtszaken wordt ook wel Strategic Lawsuit Against Public Participation of SLAPP genoemd.

Anti-SLAPP-wetgeving zou een oplossing kunnen zijn voor journalisten als Peter Olsthoorn - die niet minder dan vijf rechtszaken van telecombedrijf Pretium te verduren kreeg. Recent won Olsthoorn opnieuw een zaak, waartegen Pretium vervolgens direct weer beroep aantekende.

Heerma en Mohandis haalden Olsthoorns casus expliciet aan in hun motie. De Vereniging Van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) steunt Olsthoorn in de roep om juridische beperking van strategische rechtszaken om publicaties of journalisten het werk onmogelijk te maken.

“Net als bij klokkenluiders is de druk groot. Alles is erop gericht de journalist te breken en anderen indirect te waarschuwen zich koest te houden”, aldus Olsthoorn. De VVOJ maakte zich eerder ook zorgen over juridische procedures tegen het onderzoeksjournalistieke platform Apache in België. Meer bij VVOJ

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.