— dinsdag 2 mei 2017, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Nederlandse journalisten vaker bedreigd

© ANP

Nederlandse journalisten hebben steeds vaker te maken met bedreigingen tijdens hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken in opdracht van de NVJ, Het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds. Van de 638 ondervraagde journalisten gaf 61 procent aan te maken te hebben met bedreigingen. 1 procent van hen ervaart dat zelfs dagelijks. De cijfers zijn gestegen in vergelijking met zes jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning spreekt in het Radio 1 Journaal vandaag over ‘schokkende cijfers’. ‘Je zou kunnen zeggen dat iets meer mensen de neiging hebben om zo’n onderzoek in te vullen op het moment dat ze er zelf mee te maken hebben gehad, maar dan nog blijven de cijfers erg hoog.’

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de bedreigingen gevolgen hebben voor de de manier waarop journalisten hun werk uitoefenen. Ze mijden bepaalde wijken, locaties en onderwerpen en doen vaker aan zelfcensuur. Zo zijn fysieke bedreigingen bij 38 procent reden geweest om een reportage af te breken. 23 procent is wel eens angstig om nieuws naar buiten te brengen. 15 procent publiceert soms liever niet uit angst voor bedreigingen.

Bruning: ‘Eigenlijk zou je als journalist op een neutrale manier verslag moeten kunnen doen. Dat kan op deze manier niet meer.’

De ondervraagde journalisten zien een hardere aanpak vanuit politie en justitie, en trainingen voor henzelf, zoals conflicthantering, als mogelijke oplossingen.

Het volledige onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten wordt op woensdag 3 mei gepresenteerd tijdens het Festival van het Vrije Woord in Amsterdam. Meer bij de NVJ.

Luister ook naar:
Interview met onderzoeker Alex Brenninkmeijer
Interview met NVJ-secretaris Thomas Bruning

Bekijk meer van

Recht NVJ NOS Alex Brenninkmeijer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.