website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nederlandse journalisten vaker bedreigd

Linda Nab — Geplaatst in Recht op dinsdag 2 mei 2017, 09:15

© ANP

Nieuws

Nederlandse journalisten hebben steeds vaker te maken met bedreigingen tijdens hun werk. Dat blijkt uit onderzoek van professor Alex Brenninkmeijer en criminoloog Marjolein Odekerken in opdracht van de NVJ, Het Genootschap van Hoofdredacteuren en het Persvrijheidsfonds. Van de 638 ondervraagde journalisten gaf 61 procent aan te maken te hebben met bedreigingen. 1 procent van hen ervaart dat zelfs dagelijks. De cijfers zijn gestegen in vergelijking met zes jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd.

Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning spreekt in het Radio 1 Journaal vandaag over ‘schokkende cijfers’. ‘Je zou kunnen zeggen dat iets meer mensen de neiging hebben om zo’n onderzoek in te vullen op het moment dat ze er zelf mee te maken hebben gehad, maar dan nog blijven de cijfers erg hoog.’

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat de bedreigingen gevolgen hebben voor de de manier waarop journalisten hun werk uitoefenen. Ze mijden bepaalde wijken, locaties en onderwerpen en doen vaker aan zelfcensuur. Zo zijn fysieke bedreigingen bij 38 procent reden geweest om een reportage af te breken. 23 procent is wel eens angstig om nieuws naar buiten te brengen. 15 procent publiceert soms liever niet uit angst voor bedreigingen.

Bruning: ‘Eigenlijk zou je als journalist op een neutrale manier verslag moeten kunnen doen. Dat kan op deze manier niet meer.’

De ondervraagde journalisten zien een hardere aanpak vanuit politie en justitie, en trainingen voor henzelf, zoals conflicthantering, als mogelijke oplossingen.

Het volledige onderzoek naar geweld en bedreigingen van Nederlandse journalisten wordt op woensdag 3 mei gepresenteerd tijdens het Festival van het Vrije Woord in Amsterdam. Meer bij de NVJ.

Luister ook naar:
Interview met onderzoeker Alex Brenninkmeijer
Interview met NVJ-secretaris Thomas Bruning

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.