NVJ compleet lid

— maandag 13 maart 2017, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Westerse media kiezen voor Nederland in Turkije-rel

Westerse media kiezen voor Nederland in Turkije-rel
Rellen bij het Turkse consulaat aan Westblaak | Bas Czerwinski / ANP

De internationale media hebben zich uitgelaten over de rel tussen Nederland en Turkije. Verschillende Westerse kranten staan achter het beleid van de Nederlandse regering, meldt de NOS. Laatste wijziging: 13 maart 2017, 13:11

De Franse krant Le Monde vindt dat de Franse regering het voorbeeld van de Nederlandse regering had moeten volgen. In tegenstelling tot in Nederland mocht de Turkse minister Cavusoglu de Turkse gemeenschap wel toespreken in Metz. Verschillende Duitse kranten laten zich ook uit over de diplomatieke rel. De Stuttgarter Zeitung is niet te spreken over de uitlatingen van Erdogan.

De Turkse president noemde de Nederlandse regering fascistisch en verweet ze nazi-praktijken. De Duitse krant wijst de Turkse regering erop dat ze zelf honderdduizenden mensen hebben ontslagen of vastgezet vanwege hun denkbeelden. Bovendien was Nederland volgens de krant zelf slachtoffer van nazi-Duitsland.

Er is wel enige kritiek op het beleid van de Nederlandse regering. De Frankfurter Allgemeine vindt het weigeren van een Turks regeringsvliegtuig en een Turkse minister tot ongewenst persoon verklaren te drastisch. Het conflict is volgens de krant echter wel de schuld van de Turkse overheid. Zij dreigde al met vergelding voordat Nederland een beslissing had genomen.

De diplomatieke rel haalde ook het nieuws in de Verenigde Staten, Rusland en uiteraard Turkije. The New York Times is kritisch over de uitlatingen van Erdogan. De Russische media houden zich meer op de vlakte. Ze leggen de situatie uit, maar nemen geen standpunt in. De Turkse krant Daily Sabah staat pal achter Erdogan.

 

Bekijk meer van

Turkije Recht Erdogan Cavusoglu

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.