Westerse media kiezen voor Nederland in Turkije-rel

De internationale media hebben zich uitgelaten over de rel tussen Nederland en Turkije. Verschillende Westerse kranten staan achter het beleid van de Nederlandse regering, meldt de NOS.
De Franse krant Le Monde vindt dat de Franse regering het voorbeeld van de Nederlandse regering had moeten volgen. In tegenstelling tot in Nederland mocht de Turkse minister Cavusoglu de Turkse gemeenschap wel toespreken in Metz. Verschillende Duitse kranten laten zich ook uit over de diplomatieke rel. De Stuttgarter Zeitung is niet te spreken over de uitlatingen van Erdogan.
De Turkse president noemde de Nederlandse regering fascistisch en verweet ze nazi-praktijken. De Duitse krant wijst de Turkse regering erop dat ze zelf honderdduizenden mensen hebben ontslagen of vastgezet vanwege hun denkbeelden. Bovendien was Nederland volgens de krant zelf slachtoffer van nazi-Duitsland.
Er is wel enige kritiek op het beleid van de Nederlandse regering. De Frankfurter Allgemeine vindt het weigeren van een Turks regeringsvliegtuig en een Turkse minister tot ongewenst persoon verklaren te drastisch. Het conflict is volgens de krant echter wel de schuld van de Turkse overheid. Zij dreigde al met vergelding voordat Nederland een beslissing had genomen.
De diplomatieke rel haalde ook het nieuws in de Verenigde Staten, Rusland en uiteraard Turkije. The New York Times is kritisch over de uitlatingen van Erdogan. De Russische media houden zich meer op de vlakte. Ze leggen de situatie uit, maar nemen geen standpunt in. De Turkse krant Daily Sabah staat pal achter Erdogan.
Praat mee