— vrijdag 29 april 2016, 10:09 | 0 reacties, praat mee

‘Kabinet zet plannen grootschalig aftappen internetverkeer door’

Martin Bureau / AFP

Het kabinet wil plannen voor het grootschalig aftappen van internetverkeer doorzetten, ondanks kritiek van maatschappelijke organisaties en de telecomsector. Dat blijkt uit een nog geheim wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat in handen is van de Volkskrant. Laatste wijziging: 29 april 2016, 10:14

Eerder al publiceerde de NOS uit vertrouwelijk materiaal.

Vorig jaar zomer publiceerde het kabinet het concept van de wet voor een internetconsultatie. Er kwam vooral veel kritiek op het ongerichte karakter van het wetsvoorstel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). En dat is niet veranderd, schrijft de krant. Inlichtingendiensten kunnen straks datacentra die e-mail, sms, internettelefoon en apps verwerken structureel in de gaten houden. De diensten mogen per onderzoek tot een jaar lang ongericht aftappen.

In het wetsvoorstel staat ook dat geheime diensten vanaf 2017 elk jaar één groot toegangspunt tot het internet zullen gereedmaken om afgetapt te worden. In 2020 omvat het aftapnetwerk dan vier grote locaties. De kosten van het aftappen van communicatienetwerken gaat het kabinet zelf betalen. Het budget voor ‘onderzoeksopdrachtgerichte’ interceptie gaat van 15 miljoen in 2017, naar 25 miljoen in 2018 en 35 miljoen in 2019.

Bekijk de belangrijkste passages van de wet bij de Volkskrant (via Blendle).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.