basis naar compleet

— donderdag 9 februari 2017, 07:48 | 0 reacties, praat mee

Oppositie blijft bedenkingen houden tegen nieuwe WIV

© ANP

Tijdens het debat over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) tekende zich zoals eerder al bericht een meerderheid af in de Tweede Kamer voor de vernieuwing van de WIV. Volgens de Volkskrant (via Blendle) zullen volgende week dinsdag in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA, de PVV, en de christelijke partijen CDA, CU en SGP voor de nieuwe wet stemmen. Die partijen hebben ook een meerderheid in de Eerste Kamer. Oppositiepartijen D66, SP en GroenLinks hebben nog altijd veel bedenkingen. Laatste wijziging: 9 februari 2017, 07:52

Met de wet kunnen inlichtingendiensten straks ruimer tappen en er komt geen uitzondering voor journalisten.

De oppositie had vooral vragen over de reikwijdte van de nieuwe bevoegdheid voor de geheime diensten AIVD en MIVD om na toestemming van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie ‘onderzoeksopdrachtgericht’ op de kabel informatie te vergaren. De oppositie in de Kamer noemde dat ‘een sleepnet’, waarmee ongericht de privacy van burgers zou worden geschonden.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) benadrukte dat de wet waarborgt dat de informatievergaring ‘proportioneel’ zal zijn. Zijn voornaamste argument daarbij was dat de ministeriële toestemming aan de diensten om op de kabel te tappen gecontroleerd wordt door een nieuwe, driekoppige Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). De oppositie vond dat niet overtuigend en vroeg zich af hoe deze TIB zich verhoudt tot de al bestaande Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die controle achteraf waarborgt.

Bekijk meer van

WIV Ronald Plasterk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.