— donderdag 9 februari 2017, 07:48 | 0 reacties, praat mee

Oppositie blijft bedenkingen houden tegen nieuwe WIV

© ANP

Tijdens het debat over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV) tekende zich zoals eerder al bericht een meerderheid af in de Tweede Kamer voor de vernieuwing van de WIV. Volgens de Volkskrant (via Blendle) zullen volgende week dinsdag in elk geval de regeringspartijen VVD en PvdA, de PVV, en de christelijke partijen CDA, CU en SGP voor de nieuwe wet stemmen. Die partijen hebben ook een meerderheid in de Eerste Kamer. Oppositiepartijen D66, SP en GroenLinks hebben nog altijd veel bedenkingen.

Met de wet kunnen inlichtingendiensten straks ruimer tappen en er komt geen uitzondering voor journalisten.

De oppositie had vooral vragen over de reikwijdte van de nieuwe bevoegdheid voor de geheime diensten AIVD en MIVD om na toestemming van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie ‘onderzoeksopdrachtgericht’ op de kabel informatie te vergaren. De oppositie in de Kamer noemde dat ‘een sleepnet’, waarmee ongericht de privacy van burgers zou worden geschonden.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) benadrukte dat de wet waarborgt dat de informatievergaring ‘proportioneel’ zal zijn. Zijn voornaamste argument daarbij was dat de ministeriële toestemming aan de diensten om op de kabel te tappen gecontroleerd wordt door een nieuwe, driekoppige Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB). De oppositie vond dat niet overtuigend en vroeg zich af hoe deze TIB zich verhoudt tot de al bestaande Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die controle achteraf waarborgt.

Bekijk meer van

WIV Ronald Plasterk

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.